Liou Sia - ilustrační snímek

Liou Sia - ilustrační snímek Zdroj: Twitter

Čína poslala do exilu vdovu po nositeli Nobelovy ceny míru. Skončila v Berlíně, zařídila to i Merkelová

Liou Sia, vdova po jednom z nejvýznamnějších čínských disidentů posledních desetiletí, skončila v exilu v Německu. V úterý ráno přiletěla do Berlína. Manželka básníka a literárního kritika Liou Siao-poa, který získal v roce 2010 k nelibosti čínského komunistického režimu Nobelovu cenu míru, se v Německu objevila jen den poté, co se kancléřka Angela Merkelová v Berlíně setkala s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Podle dostupných informací se také Merkelová zasloužila o vycestování „nepohodlné“ disidentky.

Jak informovaly hongkongské noviny South China Morning Post, přiletěla Liou Sia, kterou čínský režim také věznil a omezoval její práva, do Německa přes Finsko. Další podrobnosti, zda například zůstane v Německu, nebo bude žít jinde, nebyly oznámeny.

Disident a nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po byl propuštěn z čínského vězení loni 26. června kvůli onemocnění rakovinou jater. Krátce poté, 13. července 2017, zemřel.

Jeho manželka Liou Sia, která v té době žila již skoro 7 let pod přísným dohledem policie v domácím vězení, pak zmizela neznámo kam. Poté ale proběhl neobvyklý pohřeb, po němž manželka disidenta vysypala jeho popel do moře.

Čína velmi zuřivou formou reagovala především na udělení Nobelovy ceny míru Liou Siao-poovi. Ten byl totiž od roku 2009 na 11 let ve vězení za takzvané „podněcování k podvracení státní moci“. Cenu si nesměl Liou převzít a čínské úřady na ceremoniál nepustili ani nikoho z jeho příbuzných.

Jeho žena v dubnu letošního roku v telefonickém rozhovoru oznámila, že je „připravena zemřít“ v domácím vězení, ve kterém pořád zůstávala. Po nátlaku mnoha vlád a různých mezinárodních organizací jí bylo až teď dovoleno ze země vycestovat.

Disident Liou Siao-po se zúčastnil už v roce 1989 protestů proti režimu na pekingském náměstí Tchien-an-men. Ty skončily masakrem, při kterém zahynulo několik tisíc lidí. Tehdy byl poprvé zatčen. V roce 1995 byl poslán do převýchovného tábora, kde se seznámil se svoji ženou.