Nejtlustší ježek musí na dietu

Nejtlustší ježek musí na dietu Zdroj: ARC (Aberdeen Rescue Center)

Nejtlustší ježek musí na dietu
Nejtlustší ježek musí na dietu
Nejtlustší ježek musí na dietu
3
Fotogalerie

Nejtlustšímu ježkovi světa naordinovali přísnou dietu, cvalík musí shodit

Ježek, který je považovaný za vůbec nejtlustšího tvora svého druhu, musí nutně shodit. V současné době váží pichlavé zvíře téměř 2,4 kilogramu, což je přesně čtyřnásobek stropové váhy, která je u ježků ještě v pořádku. Zvíře absolvuje ozdravnou hubnoucí kúru v záchranném centru pro zvířata v Aberdeenshiru ve Skotsku.

Nenormální váha (ježek váží přesně 2,335 kilogramů) zvíře ohrožuje v několika směrech: zaprvé je pro něj již téměř nemožné se pohybovat. Za druhé vzhledem k tuku, který ježek nashromáždil, se nemůže schoulit do svého ochranného klubka, který by ježka chránil před případnými útočníky. Váha tedy zvířeti komplikuje, ale hlavně ohrožuje život.

„V současné chvíli váží stejně jako fotbalový míč, kterým se hraje na mistrovství světa,“ uvedl Keith Marley, jeden z pracovníků záchranného centra v Aberdeenshiru, kde se zvíře bude léčit z nadváhy. „Je to určitě nejtlustší ježek, jakého jsem kdy viděl,“ uvedl Marley pro BBC. „Běžná hmotnost ježků je okolo šesti set gramů,“ dodal.

„Hubnutí bude dlouhý a postupný proces. Musíme v jeho okolí umisťovat méně potravy a donutit ho, aby se hýbal,“ popsal Marley způsob, jakým chtějí ježka uzdravit z nadváhy. Ježkovi se to na začátku asi nebude líbit. „Bude ze začátku protivný,“ řekl ještě Keith Marley. Ale počáteční utrpení se ježkovi jistě vyplatí, s touto nadváhou by totiž zřejmě brzy uhynul.

Není to poprvé, kdy se ve Skotsku objevil takto obtloustlý ježek. V roce 2016 musel podstoupit dietu další cvalík, kterého pojmenovali Piggywinkle a který vážil 1,8 kilogramů. Na současného tlouštíka ale stále nemá.