Příznivců radikálních muslimů je v Dánsku hodně. Na snímku z roku 2014 pálí v Kodani izraelskou vlajku

Příznivců radikálních muslimů je v Dánsku hodně. Na snímku z roku 2014 pálí v Kodani izraelskou vlajku Zdroj: Profimedia

Dánský soud vynesl přelomový verdikt. Zbavil státního občanství muslimy podporující Islámský stát

Průlomový verdikt vynesl dánský soud. Ten v soudním procesu s muslimy podporujícími teroristickou organizaci Islámský stát zbavil dánského státního občanství dva muže a práva na pobyt jednu ženu za podporu teroristické organizace.

Dva odsouzení muži měli dvojí občanství a toho právě dánský soud využil. Odsouzení Mohammed Fateh (držitel také marockého občanství), Yahya Nouioua (držitel alžírského občanství) a Marwa Resthtinová (držitelka afghánského občanství) mají být také deportováni z Dánska.

Dále byli všichni tři společně s další obviněnou muslimskou dívkou odsouzeni na tři roky vězení. Fatehovi, Nouiouaovi a Resthtinové se podařilo odcestovat do Turecka, kde byli zadrženi. Čtvrtá odsouzená údajně o všem věděla a spolupodílela se na organizování celé akce, ale nemohla s nimi odcestovat, neboť její muslimští rodiče jí preventivně zabavili cestovní pas.

Obhajoba: Byli pouze na dovolené

Dánský soud odmítl tvrzení obhajoby, že mladí lidé byli pouze na dovolené, a místo toho se přiklonil k důkazům obžaloby, že se snažili dostat do Sýrie, kde se chtěli připojit k teroristické organizaci Islámský stát. Všichni odsouzení se odvolali.

Oba muži se dobře znají z muslimské komunity v dánském městě Aarhus, kde působí několik radikálních muslimských kazatelů. Fateh je z rodiny jednoho z dánských muslimských duchovních známých obhajováním teroristické organizace Islámský stát.

Odhaduje se, že muslimové dnes tvoří přibližně 5 až 6 procent ze zhruba 5 500 000 obyvatel Dánska. První mešita byla v Dánsku otevřena v roce 1967 a mezi největší islámský směr v Dánsku patří sunnitský islám, ale silné je i zastoupení jiných islámských sekt, zejména sekty Ahmadíja.