Mladá politička pracovala jako servírka

Mladá politička pracovala jako servírka Zdroj: Independent

Zemětřesení v Bronxu. Politického matadora drtivě porazila nadšená mladá servírka

Jmenuje se Alexandria Ocasio-Cortezová, je jí dvacet osm let a na výsledky primárek ve městě New York se dívala stejně nevěřícně jako většina jejích příznivců. Neuvěřitelné se ale stalo realitou a mladá nadšená demokratka porazila svého soupeře, kterému všichni předpovídali vítězství. Aby také ne, když v newyorských primárkách vítězí pravidelně už deset let.

Jenže po deseti letech jej vystřídá mladá Alexandria, povoláním servírka, která pochází z chudé rodiny portorikánských přistěhovalců. Vystudovala v Bostonu, ale zájem o komunální politiku ji vždy táhnul zpět do Bronxu a Queensu – tedy oblastí, kde kandidovala. Podle všeho jí pomohlo k vítězství několik faktorů, přičemž výraznou roli hrála dobrá kampaň na sociálních sítích, stejně jako kontaktní kampaň v ulicích. Podporovatelka a dobrovolnice Bernieho Sanderse, která má již téměř jisté místo v Kongresu (v tomto volebním okrsku tradičně vítězí demokraté, ale nepředbíhejme), se tak možná stane vůbec nejmladší zvolenou kandidátkou, která v Kongresu zasedne.

Hlavními tématy její působivé kampaně byla především reforma trestního soudnictví (důraz na rovný přístup k justici černých i bílých), dále pak rovný přístup ke vzdělání v podobě zrušení poplatků na středních školách a konečně všeobecně dostupné zdravotnictví, které by mělo být po vzoru evropských zemí přístupné všem zdarma. Někteří ji považují za aktivistku, konzervativci zase za feministku se socialistickými nápady. Ať už ji ale nazývají jakkoliv, je zřejmé, že se svými tématy se trefila do bolavých míst společnosti, která především v Bronxu či Queensu jsou stále ožehavá.

Kongresman Joe Crowley, kterého dcera portorikánských přistěhovalců s přehledem porazila, měl před sebou mít slibnou kariéru. Hovořilo se o tom, že se stane mluvčím Sněmovny reprezentantů. Nyní je ale na „nuceném odchodu“ z vrcholné politiky, jak napsala BBC.