Kancléřka Angela Merkelová při projevu ve Spolkovém sněmu

Kancléřka Angela Merkelová při projevu ve Spolkovém sněmu Zdroj: ČTK

Merkelová: Proč jsem otevřela migrantům bránu do Evropy? O pomoc žádaly Rakousko a Maďarsko

Dohoda o migrační politice je klíčová pro další osud Evropské unie. Ve čtvrtek to prohlásila spolková kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu před dvoudenním summitem EU, který začíná v Bruselu. Dodala, že pokud se nedohodne všech 28 zemí, bude se muset zvážit v migrační politice užší spolupráce jen několika zemí, které jsou ochotny tento problém řešit.

"Evropa má mnoho problémů, ale migrace by se pro Evropskou unii mohla stát osudovou," řekla dnes Merkelová před německými poslanci podle agentury DPA. Merkelová rovněž uvedla, že podle ní EU nebude na summitu schopna dosáhnout dohody o společné azylové politice. O její reformu se unie snaží neúspěšně už několik let.

Pokud se země EU na společné azylové politice nedohodnou, měla by podle Merkelové v krátkodobém horizontu vzniknout "koalice ochotných", tedy že by v této otázce měly některé země EU navázat užší spolupráci.

Spolková kancléřka rovněž prohlásila, že EU se musí snažit uzavřít migrační dohodu s africkými zeměmi, podobně jako to udělala před dvěma lety s Tureckem. Za pomoc se snížením přílivu migrantů EU Ankaře tehdy mimo jiné slíbila finanční pomoc, obnovení zamrzlých vstupních rozhovorů a zrušení vízové povinnosti pro Turky. Díky dohodě s Tureckem se masový příliv migrantů do Evropy přes Turecko a Řecko téměř zastavil, pokračuje ale nadále příliv migrantů přes Středozemní moře z Afriky do Itálie.

Maďarsko a Rakousko žádaly o pomoc

Merkelová také hájila svá prohlášení z roku 2015, jimiž otevřela bránu migrantům do Evropy. Za tento svůj postoj sklízí dodnes od některých kritiku. "Ve výjimečné situaci jsme řekli, že pomůžeme, a dnes, stejně jako tehdy, si myslím, že to bylo správné rozhodnutí," řekla Merkelová. Dodala, že lídři Rakouska a Maďarska ji tehdy osobně požádali o pomoc, když migranti začali proudit do jejich zemí.

Podle Merkelové Evropa potřebuje společné řešení. V některých otázkách podle kancléřky stále panují rozpory, ale všichni v Evropě se také shodnou, že je třeba migraci snížit, že je nutné zastavit pašeráky a posílit vnější hranice EU.