Babiš tvrdí, že agentem StB nebyl

Babiš tvrdí, že agentem StB nebyl Zdroj: ČTK/Koller Jan

Babiš zažaloval Slovensko kvůli své evidenci ve svazcích StB u Evropského soudu pro lidská práva

Český premiér Andrej Babiš (ANO) zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva ve sporu o evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB). Uvedl to v pátek server Seznam Zprávy. 

Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil ústavní soud. Na evropský soud se premiér obrátil, když neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Slovenské soudy dříve rozhodly, že je Babiš veden ve svazcích StB neoprávněně. Verdikty ale zrušil slovenský ústavní soud, podle něhož byly předchozí rozsudky chybně založeny na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch. Podle ústavního soudu také neměl být žalovanou stranou ÚPN. Krajský soud poté Babišovu žalobu letos zamítl, proti čemuž podal premiér neúspěšně dovolání. Serveru Seznam Zprávy Babiš potvrdil, že žalobu k evropskému soudu podal ve čtvrtek.

 Demostrace proti Babišovi

V Česku je Babiš kritizován kvůli údajné spolupráci s StB některými opozičními politiky a tato kauza je i jedním z témat demonstrací proti Babišovi, které se opakovaně konaly v řadě českých měst.

Evropský soud pro lidská práva zřídila Rada Evropy, což je mezinárodní organizace nezávislá na EU, spojující 47 zemí Evropy a šest pozorovatelských zemí. Soud sídlí ve Štrasburku. Obracet se na něj mohou občané členských zemí Rady Evropy, kteří se domnívají, že některá z členských zemí porušila jejich lidská práva. Rozhodnutí soudu nemůže zvrátit rozhodnutí justice v dané zemi. Soud může pouze konstatovat, že daný stát porušil při posuzování dané kauzy konkrétní lidská práva, a nařídit mu zaplacení odškodnění stěžovateli a soudní výlohy.