Ministr zahraničí USA Mike Pompeo: Spojené státy jsou připraveny hospodářsky pomoci Severní Koreji, ta se ale musí vzdát jaderných zbraní

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo: Spojené státy jsou připraveny hospodářsky pomoci Severní Koreji, ta se ale musí vzdát jaderných zbraní Zdroj: EPA/ČTK/Reu

Spojené státy poskytnou KLDR hospodářskou pomoc. Severní Korea ale musí splnit americké podmínky

USA poskytnou Severní Koreji hospodářskou pomoc, pokud se KLDR urychleně zbaví jaderných zbraní. V pátek to řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Prohlášení o pomoci přišlo na společné tiskové konferenci s jihokorejskou ministryní zahraničí Kang Kjong-whaovou.

Šéf americké diplomacie prohlásil, že pokud Severní Korea učiní "odvážné" kroky k "urychlenému jadernému odzbrojení", Spojené státy budou společně s Jižní Koreou usilovat o prosperitu KLDR. Pompeo zdůraznil, že odstranění jaderných zbraní KLDR bude vyžadovat rozsáhlé ověřování.

Oba ministři dnes zdůraznili svůj požadavek "úplného, ověřitelného a nezvratného" odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Americký prezident Donald Trump se má 12. června v Singapuru sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

USA a KLDR mají stejnou představu o cílech summitu

Pompeo potvrdil, že podmínky pro úspěšný summit vytvořilo propuštění tří Američanů vězněných Severní Koreou. Trojice se tento týden vrátila do vlasti spolu s Pompeem, který jednal v Pchjongjangu s Kim Čong-unem o nadcházející vrcholné schůzce.

Pompeo dnes vyjádřil přesvědčení, že Severní Korea a Spojené státy mají stejnou představu o hlavních cílech summitu. "Mám za to, že existuje naprostá shoda ohledně toho, co jsou hlavní cíle," prohlásil Pompeo.

Jihokorejská ministryně zahraničí zdůraznila, že před historickou schůzkou bude nutná těsná součinnost se Spojenými státy. Řekla také, že sankce vůči KLDR nemohou být zrušeny před červnovou vrcholnou schůzkou. "Máme velmi jasno v tom, že sankce zůstanou v platnosti, dokud neuvidíme viditelné a významné korky Severní Koreje směrem k denuklearizaci," prohlásila ministryně.