Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zákaz potratu, když plodu tluče srdce. Stát Iowa posunul USA blíž ke konzervativní revoluci

Detekovat tlukot srdce nenarozeného plodu mohou lékaři poprvé asi v šestém týdnu těhotenství. Tato hranice se stala minulý týden rozhodující v zákoně schváleném sněmovnou amerického státu Iowa. Potrat bude na příště zakázáno provádět, pokud ultrazvuk prokáže srdeční ozvy plodu. Liberální Američané se obávají, že by v průběhu Trumpova funkčního období mohlo dojít ke jmenování nového konzervativně orientovaného soudce Nejvyššího soudu. Zpochybněny by pak mohly být rozsudky, na kterých současná Amerika stojí.

Iowa se s přijetím nového zákona stala státem s nejpřísnější potratovou legislativou. V minulosti se o podobné změny pokusila Severní Dakota a Arkansas. Ty byly ovšem krátce poté zneplatněny soudy na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu Roe vs. Wade z roku 1973.

Jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v amerických dějinách by v budoucnu kvůli proměně poměru mezi konzervativními a liberálními soudci mohlo přijít znovu na přetřes. Přiznání práva na potrat Normě McCorveyové, která tvrdila, že se stala obětí znásilnění, v praxi znamenalo povolení interrupcí na celém území Spojených států amerických.

Nejvyšší soud se v roce 1973 odvolal na 14. dodatek Ústavy, který občanům garantuje právo na soukromí. To mělo být pokusy o zasahování státu do svobodné vůle ženy, rozhodující se o svém těle, porušováno. Aborce byla až donedávna ve většině států legální do 20. až 24. týdne těhotenství, tedy doby, kdy je dítě schopné přežít vně matčina těla.

Republikánská guvernérka státu Iowa Kim Reynoldsová u příležitosti podpisu zákona médiím řekla: „Věřím, že všechen nevinný život je cenný a posvátný. Jako guvernérka jsem se zavázala, že udělám vše, co je v mých silách, abych jej ochránila, a to je to, co dnes dělám.“

Proti zákonu, který bude s největší pravděpodobností opět rozporován soudy, se okamžitě ozvaly všechny organizace podporující právo ženy na přerušení těhotenství. Guvernérka Reynoldsová odpůrce zákona dle svých slov respektuje.

Detekci tlukotu srdce však považuje pro stanovení hranice, kdy je ještě potrat možný, za rozumnou. Stejný princip je totiž zásadní i pro určení smrti. S pozastavením platnosti zákona kvůli rozporům s ústavou Reynoldsová počítá. Otázka pro ni i pro mnoho dalších Američanů nicméně zákon přesahuje.