Umělé oplodnění - ilustrační snímek

Umělé oplodnění - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Neplodnost párů se zhoršuje, náklady na umělé oplodnění rostou. Pojišťovny ale přispívají už 10 let stále stejně

Zájem o umělé oplodnění každým rokem roste. Pojišťovny však stále hradí jen první tři pokusy, přičemž úspěšnost zákroku je jen 40 procent. Navíc hradí už deset let stejnou částku, přestože se náklady kvůli novým, finančně náročnějším metodám zvyšují. Páry za léky a procedury dnes doplácí v průměru 17,5 tisíce korun.

Zdravotní pojišťovny přispívají pouze na jedinou formu asistované reprodukce, a to tak zvané in vitro fertilizace (IVF), což je oplodnění vajíčka spermií ve zkumavce. Páry mají navíc nárok na příspěvek jen na první tři pokusy, další si musí hradit sami.

Věkově je podpora pojišťovny vyhrazena pro ženy mezi 22 a 39 lety, ale plodnost přitom nejvýrazněji klesá až po čtyřicátém roce. S věkem také klesá úspěšnost umělého oplodnění, takže čím je žena starší, tím více se jí šance na rodinu prodraží. Za jeden cyklus IVF zaplatí pár 26 tisíc korun, a to bez nákladů na léky.

Až 6000 dětí ze zkumavky

Ani ženy, které spadají do dané věkové kategorie, nevyjdou snahy o založení rodiny nejlevněji. „Úhrada pojišťoven se týká samotného IVF a některých vyšetření před ním. I v rámci tohoto balíčku si však ženy musí za některé léky a další úkony zvyšující šanci na oplodnění doplácet. Částky se pohybují od 3 000 do 13 000 korun,“ vysvětlil Matěj Stejskal z pražské kliniky Gennet.

Problémy s neplodností jsou přitom čím dál běžnější. Na vině je mimo jiné zvyšující se věk prvorodiček. Dnes je neplodný každý pátý pár a situace se má zhoršovat. Ročně se u nás narodí pět až šest tisíc dětí ze zkumavky.