Jiří Mašek z ANO se stal šéfem sněmovní komise pro kontrolu GIBS

Jiří Mašek z ANO se stal šéfem sněmovní komise pro kontrolu GIBS Zdroj: ČTK/Taneček David

Kontrolu GIBS bude mít v rukou Babišovo ANO. Sněmovní komisi povede Jiří Mašek

Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) povede nominant hnutí ANO Jiří Mašek (ANO). Poslanci mu dali ve středeční tajné volbě přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS) a Mikulášem Ferjenčíkem (Piráti). Výsledky oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Místo v čele komise pro kontrolu GIBS se uvolnilo poté, co na na ně rezignoval začátkem března Zdeněk Ondráček (KSČM).

Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. Mašek jich dostal 105, Majerová Zahradníková 37 a Ferjenčík 30.

Kalousek: Je to ostuda vládnoucí koalice

Za ostudu vládnoucí koalice, ať už tvoří kdokoli, označil Maškovu volbu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Situace je pro budoucnost podle něho nebezpečnější a skandálnější než předchozí zvolení Ondráčka, proti němuž se zvedla vlna odporu kvůli jeho působení u pohotovostního pluku za socialismu. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek dokonce mluvil o politickém převratu v Česku. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše přestalo platit pravidlo, že kontrolní komise by měla vést opozice.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek naopak podotkl, že opozice se nedokázala shodnout na jediném kandidátovi do čela komise. Proto ANO postavilo kandidáta vlastního. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik zase uvedl, že si nevšiml, že by se v minulosti respektovalo právo KSČM jako opoziční strany mít vedení kontrolních orgánů.

Opozice: ANO chtělo mít kontrolu i kvůli Čapímu hnízdu

Inspekce bezpečnostních sborů budila v posledních týdnech pozornost hlavně kvůli sporu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s jejím ředitelem Michalem Murínem. GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci, což by se obešlo "bez skandálu". Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce.

V úterý Murín oznámil, že z funkce odstoupí ke konci dubna a odejde do civilu. Pokud by ředitelem zůstal, mohlo by to podle něho vést ke zpochybňování výsledků práce GIBS.

Sněmovní opozice soudí, že se Babišova vláda snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Premiérův postup kritizuje i kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.