Část pokladu dánského krále Haralda Modrozuba nalezená na ostrově Rujána

Část pokladu dánského krále Haralda Modrozuba nalezená na ostrově Rujána Zdroj: Twitter / Wikimedia

Klučičí sen se stal skutečností. Třináctiletý chlapec objevil poklad dánského krále Bluetootha

Třináctiletému chlapci se spolu s amatérským archeologem podařil husarský kousek. Na severu německého ostrova Rujána objevili v lednu poklad dánského krále Bluetootha, který oblast v 10. století christianizoval. Vzhledem k množství předmětů se jedná o jeden z nejdůležitějších nálezů posledních let. A že vám jméno dánského krále něco připomíná?

Amatérský archeolog René Schön pokoušel se svým studentem, třináctiletým Lucou Malaschnitschenkem štěstí v lednu v severní části ostrova Rujána, nacházejícím se v Baltském moři. Ostrov je nejen známý pro monstrózní rekreační komplex, který zde vybudovali nacisté ve 30. letech, ale také pro své velmi staré osídlení.

Ví se, že východogermánský kmen Rugiů ostrov obýval již v 1. století. V minulosti zde byly nalezeny megalitické hrobky nebo oltářní kameny. Nový nález se však datuje do daleko pozdější doby. Přesněji řečeno do 10. století, kdy už ostrov stihli opustit Rugiové i polabský kmen Ránů.

Naleziště obsahuje pletené náhrdelníky, perly, brože, Thorovo kladivo, prsteny a na 600 oprýskaných stříbrných mincí. Stovku mincí je poté možné datovat do doby vlády krále Haralda Bluetootha. Za svého života ovládal území dnešního Dánska, severního Německa, jižního Švédska a části Norska.

Archeologický tým o víkendu dokončil prohlídku oblasti o velikosti 400 metrů čtverečních. Nejstarší nalezená mince je damašský dirham z roku 714. Archeolog Detlef Jantzen médiím řekl, že nález je výjimečný, jelikož s velkou přesností umožňuje potvrdit domněnky i teorie historiků.

Nález však zároveň připomíná jednu zapomenutou kuriozitu. Technologie umožňující synchronizaci mobilních telefonů nebo počítačů totiž nenese jméno nikoho jiného než prastarého dánského krále. Jak je to možné?

Vynálezce technologie Jim Kardach ze společnosti Intel četl v době, kdy na bluetooth pracoval, historický román o Vikinzích. Sjednocení dánských kmenů pod nadvládou Haralda Modrozuba (v angličtině Bluetooth) jej natolik fascinovalo, že se po králi rozhodl novou technologii pojmenovat. Symbol bluetooth pak navíc kopíruje Haraldovu iniciálu psanou ve vázaných runách.