Mladých věřících je v Evropě stále méně.

Mladých věřících je v Evropě stále méně. Zdroj: St Mary’s University

Umírá u nás definitivně náboženská víra? 91 procent mladých Čechů je nevěřících

Dvě sousední země a dva zcela rozdílné světy. I to vyplývá z nové velké studie odborníků ze St Mary's University v Twickenhamu, který se nachází na předměstí Londýna. Výzkum se zaměřil na náboženskou víru u mladých lidí ve věku 16 až 29 let ve dvaadvaceti evropských zemích. Nejvíce nevěřících, až 91 procent, je v této věkové kategorii v České republice, naopak nejvíce jich najdeme v sousedním Polsku.

Podle zjištění Stephena Bullivanta, profesora teologie a sociologie na St Mary’s University, jsou na tom mladí lidé se svojí náboženskou vírou v Evropě stále více na štíru. Naopak podle průzkumu se zvyšuje počet mladých muslimů, kteří si ve srovnání s křesťany svoji víru na starém kontinentu ponechávají poměrně silnou.

Studie, která zkoumala dostupná data z let 2014 a 2016, se až 91 procenta mladých Čechů prezentuje jako „nevěřící“. To je nejvíce v celé Evropě. Ke katolíkům se hlásí pouze sedm procent vzpomínané české generace.

Podobné výsledky jako v Česku najdeme už pouze v některých částech bývalé NDR. Osmdesát procent nevěřících v této věkové kategorii najdeme pak v Estonsku, 75 procent ve Švédsku, 70 procent ve Velké Británii a 64 procent ve Francii.

Naopak pouze jediné procento mladých lidí se jako „nevěřící“ prezentuje v Izraeli a jen 17 procent v Polsku. Tam se 82 procent mladých lidí hlásí ke katolicismu.

Velké posuny ve víře se projevují například i v tom, že ve Velké Británii, Francii či v Belgii se dokonce postupně vyrovnává celkový počet mladých křesťanů a muslimů, přestože příznivci islámu zde tvoří výraznou početní menšinu.

Studie byla vypracována jako podklad k jednání synodu evropských biskupů, který se uskuteční v říjnu letošního roku.

Celou studii o náboženské víře mladých lidí v Evropě najdete zde >>>