Terorista Anis Amri, původem z Tuniska, zavraždil v Berlíně i Češku Naďu Čižmár.

Terorista Anis Amri, původem z Tuniska, zavraždil v Berlíně i Češku Naďu Čižmár. Zdroj: Youtube.com

Italská policie zatkla 5 lidí, kteří byli ve spojení s teroristou, který v Berlíně zavraždil i Češku Naďu Čižmár

Italská policie při velké protiteroristické akci zatkla ve čtvrtek pět lidí, kteří byli ve spojení s tuniským islamistou Anisem Amrim. Ten 19. prosince 2016 zavraždil pomocí ukradeného kamionu 11 lidí na vánočním trhu v Berlíně. Mezi oběťmi byla i Češka Naďa Čižmár (35), která pocházela z jihočeské Soběslavi. Stala se tak vůbec první českou obětí při teroristickém útoku provedeném v Evropě.

„Naše akce zastavila přípravu na další možné teroristické útoky,“ oznámil ve čtvrtek římský státní zástupce Sergio Colaiocco, který zatčení čtyř Tunisanů a jednoho Palestince nařídil. K zadržení podezřelých došlo na několika místech ve střední a jižní Itálii.

Palestinec Abdel Salám Napulsi byl obviněn z přípravy teroristického útoku a čtyři Tunisané pak z padělání dokumentů a organizování nelegálního přistěhovalství.

Zatčení byli podle italských úřadů v minulosti ve spojení s Anisem Amrim, teroristou z Berlína. Dokazují to výpisy z jeho mobilních telefonů. V přípravě dalších akcí, které by mohly vést k novým teroristickým útokům, pak dál pokračovali.

Tuniský terorista Amri v prosinci 2016 nejdříve v Berlíně unesl a zavraždil polského řidiče kamionu a s vozidlem pak ve velké rychlosti narážel do návštěvníků vánočního trhu. Zabil u toho i Česku Naďu Čižmár. Ta pracovala s manželem v Německu a měli tehdy pětiletého syna Davida.

Anis Amri byl neúspěšným žadatelem o azyl v Itálii i Německu. Na Apeninském poloostrově spáchal loupež a seděl čtyři roky ve vězení na Sicílii. Pak měl být deportován, ale Tunisko ho odmítlo přijmout. Odjel pak bez problémů do Německa, kde vystupoval pod šesti falešnými identitami. V roce 2016 spáchal atentát na vánočních trzích v Berlíně. Celý příběh podle odborníků dokumentuje nefunkční a často nebezpečnou migrační politiku Evropské unie. Bohužel na jeho konci byla i smrt jedné občanky České republiky.