Brian Acton (vlevo), který vyzval k mazání facebookových profilů. Vpravo Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku.

Brian Acton (vlevo), který vyzval k mazání facebookových profilů. Vpravo Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku. Zdroj: Twitter

„Smažte si svůj Facebook!“ radí muž, který zbohatl na obchodu s Markem Zuckerbergem

Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf Facebooku, z něj udělal dolarového miliardáře, ale ani to nezabránilo zakladateli WhatsAppu Brianu Actonovi jít v posledních dnech proti Facebooku. Zakladatel WhatsAppu vyzval na svém twitterovém účtu všechny lidi ke smazání facebookových profilů pod hashtagem #deletefacebook. A ve světě to mělo velký ohlas, protože Acton je velmi sledovaná osobnost.

Důvodem pro zveřejnění prohlášení Briana Actona je především skandál s datovou firmou Cambridge Analytica, která podle mnohých společně s Facebookem nezákonně obchodovala a manipulovala s daty pocházejícími právě z facebookových účtů. Stalo se tak například při amerických prezidentských volbách.

Mark Zuckerberg se už za to omluvil a tvrdí, že se bude snažit vše vysvětlit a zvýšit na své sociální síti ochranu dat uživatelů. Jenže v posledních dnech se na Facebook valí ze všech stran obrovská vlna kritiky, protože všichni ví, že s daty se běžně obchoduje.

Brian Acton prodal WhatsApp Facebooku za 19 miliard dolarů v roce 2014, což je největší obchod v historii Facebooku. Od doby, co se objevil skandál s Cambridge Analytica a začal se šířit hashtag #deletefacebook, se akcie Facebooku propadly na burze o 10 procent.

Skandál firmy Cambridge Analytika vyšel najevo před několika dny, kdy se veřejnost dozvěděla, že společnost, která se zabývá sběrem dat a jejich využitím ve volebních kampaních, nelegálně vytěžila data 55 milionů uživatelů a to i přes to, že pouze 270 000 uživatelů ji k tomu dalo svolení.

Skandál upozornil na problematiku bezpečností soukromých údajů na internetu a Facebook spolu s Cambridge Analytica je nyní široce kritizován, jak veřejností, tak osobnostmi z oboru IT nebo politiky, kteří chtějí vysvětlení, jak je možné, že Cambridge Analytica získala tolik dat, když na to neměla povolení.

Podle některých spekulací Cambridge Analytica utajeně operovala také v České republice.