Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

První veganská mateřská škola v Německu: Progresivní vzdělávání nebo fyzické zneužívání dětí?

V srpnu mají v německém Frankfurtu nad Mohanem otevřít první německou školku, kde děti nedostanou k jídlu maso, vejce či mléčné výrobky. Tento veganský koncept ale vyvolal velkou kritiku a to i mezi odborníky, kteří se věnují nutriční výživě.

Školka se má jmenovat „Mokita“ a strava zde bude i pro děti veganská. Pečovat zde mají o 40 malých dětí a cílem je prý „schopnost zohledňovat protichůdné cíle při zvažování strategií jednání“. Co vlastně podobně nesmyslné věty znamenají, to nikdo neví. Ale úřady přesto školku povolily.

Německá verze webu The Local proto svůj text k tomuto tématu nazvala „První veganská mateřská škola v Německu: Progresivní vzdělávání nebo fyzické zneužívání?“ Tak to vidíte i v našem titulku.

Stefan von Wangenheim z liberální strany FDP deníku Frankfurter Rundschau řekl, že podobný záměr lze vidět i jako „formu fyzického zneužívání“. „Kdyby rodiče posílali své děti do mateřské školy, která by poskytovala pouze rychlé občerstvení, tak by to bylo stejně nebezpečné jako veganská strava,“ řekl von Wangenheim.

Nesouhlasí dokonce ani zástupci zelených ve Frankfurtu. „Téměř jsem dostala infarkt, když jsem to slyšela,“ sdělila Birgit Ross ze Strany zelených pro Frankfurter Rundschau.

Proti jsou ale především odborníci na výživu. Podle nich není veganská strava pro děti vhodná, protože by musela být doplňována o nejrůznější jiné složky. Ale to vyžaduje vysokou úroveň znalostí, které podle expertů nebudou ve školce k dispozici. Německá výživová asociace vydala už v roce 2016 stanovisko, že „s čistě rostlinnou stravou je obtížné nebo nemožné dosáhnout adekvátní příjem některých živin“. Proto nedoporučuje veganskou stravu těhotným a kojícím ženám, nebo malým a dospívajícím dětem.

Městské orgány ve Frankfurtu nad Mohanem ale potvrdily, že povolení k otevření školky vydaly. Předškoláci údajně budou „součástí vědecké studie ke zlepšení znalostí o veganské výživě pro děti“. Plánované pokusy na dětech ale vyvolaly další bouři nesouhlasu.

Bude proto zajímavé sledovat, jak se situace kolem první veganské školky pro děti v Německu vyvine.