Soudce Elischer je specialistou na nejzávážnější trestné činy.

Soudce Elischer je specialistou na nejzávážnější trestné činy. Zdroj: Foto Deník – Karel Pech

Kdo je obviněný soudce Elischer? Proslul vysokými tresty i běžeckými výkony

Odborník v oblasti drogových kauz, ale také dobrý a vášnivý sportovec. I tak lze charakterizovat soudce Ivana Elischera, který nyní čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, nadržování a přijetí úplatku. Trestná činnost souvisí s výkonem jeho funkce. A jeho okolí se tomu diví.

Ivan Elischer působil na Vrchním soudě od roku 2013 a jeho specializací byly právě drogové kauzy, které se mu nakonec staly osudnými. V souvislosti s nimi je totiž obviněn ze tří trestných činů. Policie jej sledovala od srpna roku 2017. Obvinění se týká údajného přijetí milionového úplatku od vietnamské skupiny, již Elischer soudil v drogové kauze. Policie ani státní zastupitelství obvinění soudce blíže nekomentovaly. Obhájce soudce Elischera včera odpoledne uvedl, že obviněný zatím nebude vypovídat.

Elischer vešel ve známost širší veřejnosti mnohem dříve, než se stal soudcem Vrchního soudu v Praze. Má za sebou totiž dlouholetou zkušenost s Krajským soudem v Ústí nad Labem, kde působil od srpna roku 2004 až do roku 2012. Jednou z jeho klíčových kauz byl případ vraždy dítěte Jana Rokose, kterého zavraždila jeho matka spolu se svým partnerem. „Stašková zabila s přítelem svého syna, aby ho nemusela vydat jeho otci," uvedl Elischer Deníku. Byla odsouzena k vyššímu trestu, protože byla ve dvojici pachatelů dominantní. I u soudu byla dominantní, nevzdávala se, zdůrazňovala zásadní podíl svého druha Grepla na vraždě jejího syna. U soudu byl Grepl defenzivní, jen se bránil. Smířený s tím, že je před soudem a co může očekávat. Byl závislý na své družce Staškové, měl ji stále svým způsobem rád i po vynesení rozsudku,“ uvedl v roce 2012 Elischer v rozhovoru pro Deník.cz.

Svou profesi v tomtéž rozhovoru označil za nošení vody do studny, stěžoval si na častou recidivu odsouzených i na to, že podmíněné tresty pro ně neznamenají dostatečné potrestání. Během rozhovoru uvedl i nepříjemný detail, který mu utkvěl v paměti z případu Rokos – pár, který chlapce zavraždil, pak nůž, tedy vražednou zbraň, dál používal k běžnému krájení chleba. Veřejnost i média tenkrát zaujalo, že Elischer sáhl k výjimečným trestům – matku odsoudil ke 24 letům vězení, její druh dostal o 4 roky méně.

Další kauza, kterou řešil právě obviněný Elischer, se týkala zkrachovalé Universal banky. Sám Elischer kauzu označil za největší svého druhu v Ústeckém kraji, byť krachy menších bank a odebírání jejich licencí nebyly v 90. letech neobvyklým jevem. V případu Universal banky Elischer zprostil viny všech 14 obviněných, což tenkrát vyvolalo velký rozruch. I sám soudce uvedl, že čekal, že bude veřejnost možná jeho rozsudkem překvapená.

Jeho argumentaci však v listopadu 2010 potvrdil právě pražský Vrchní soud, u nějž Elischer nyní působí, byť s jistými výhradami. Prvoinstanční soud všech 14 lidí osvobodil s tím, že jednání popsané v obžalobě nebylo trestným činem, odvolací senát ale u některých skutků dospěl k závěru, že se neprokázalo, že se vůbec staly. Jednalo se o více než 600 milionů korun, které byly z banky vytunelovány. Koncem 90. let pak byla Universal bance odebrána licence.

Elischer však není jen soudce, ale také vášnivý sportovec – běhá za AC Ústí nad Labem a v jeho běžeckém portfoliu figuruje dlouhá řada velmi dobrých výsledků. V roce 2014 běžel kupříkladu maraton v Amsterdamu, kde doběhl v čase 3 hodiny a 19 minut. Jeho poslední běžecký výkon je Lestskovský půlmaraton, který 68letý běžec uběhl za 1 hodinu a 51 minut. Půlmaraton v Karlových Varech zvládl obviněný soudce za 1 hodinu a 23 minut.

Elischera zadrželi v úterý ráno, nikoliv v budově Vrchního soudu, jak bylo zprvu uváděno. Tam kriminalisté pouze prohledávali jeho kancelář. Ministr v demisi Pelikán zatím neuvedl, zda soudce dočasně zprostí funkce, či nikoliv.