Umělé mléko prý chutná jako klasické mléko od krávy.

Umělé mléko prý chutná jako klasické mléko od krávy. Zdroj: Handout

Uměle vyrobené mléčné výrobky, které chutnají jako skutečné produkty, mají jít brzy na trh

Po mase vypěstovaném v laboratoři se můžeme připravit také na mléko, či jogurt, které nebudou živočišného původu. Kalifornský start-up Perfect Day tvrdí, že se blíží ke komerčnímu prodeji mléčných produktů, vyrobených jiným způsobem, ale chuťově identických se známými originály.

Pomocí droždí, kravské DNA a rostlinných částí vyrobila americká společnost Perfect Day produkty, které jsou podle ní jak chuťově, tak obsahově, identické například s kravským mlékem. Firma teď hledá významné potravinářské společnosti, které ji pomohou s uvedením na trh.

„Alternativy k jogurtu, sýru a zmrzlině jsou tak špatné, že je lidé nechtějí ani vyzkoušet. Mnoho lidí se sice snaží jíst více rostlinné stravy, ale chybí jim pak mléčné produkty, za které doposud nebyla rozumná náhrada,“ říká Ryan Pandya, spoluzakladatel start-upu Perfect Day.

V rostlinných náhradách mléka doposud chyběl hlavní stavební blok mléka - mléčný protein. Ten Perfect Day nahrazuje tak, že vpravuje kravskou DNA do droždí spolu s cukrem a vytváří protein pomocí fermentace. Tato směs se smísí s dalšími složkami pocházejících z rostlin, až vnikne finální produkt, který je podle společnosti dokonalou náhradou mléka.

„Bereme živinné látky z rostlin a měníme je na zvířecí protein stejně, jako to dělají krávy. Ale jsme o mnoho efektivnější, protože používáme pouze buňku droždí a ne mnohasetkilové zvíře,“ popisuje proces Pandya.