Polská policie - ilustrační foto

Polská policie - ilustrační foto Zdroj: Policja Lubuska

Poláci zatkli elitního člena Islámského státu. Navštívil i Českou republiku

Agenti polské tajné služby (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) zatkli v Polsku islámského teroristu napojeného na Islámský stát, informují o tom polská média s odkazem na zprávu v deníku Rzeczpospolita. Zadržený islamista stojí před soudem v Katovicích a je jím Maročan Mourad T., jenž byl spolupracovníkem islámského teroristy Abdelhamida Abbaouda zodpovědného za teroristické útoky v Paříži.

Mourad T. Se vydával za syrského uprchlíka a podařilo se mu tak skrývat se v Polsku. Arkadiusz Jaraszek z polské prokuratury řekl médiím, že Mourad T. je členem mezinárodní teroristické sítě známé jako Islámský stát. Podle polských médií byl Mourad T. zadržen agenty tajné služby již v roce 2016, ale až doteď bylo na jeho případ uvaleno informační embargo.

Mezi aktivity Mourada T. v rámci operací teroristické sítě v Evropě patřilo navštěvování různých evropských měst a států. Mourad T. měl o svých cestách po Evropě informovat Abdelhamida Abbaouda a další osoby napojené na Islámský stát. Těmto osobám předával blíže nespecifikované získané informace. Jestli bylo cílem těchto cest a získávání informací vytipování míst pro možné teroristické útoky, není zatím známo. Samotný Abdelhamid Abbaoud zemřel při zásahu francouzské policie v roce 2015 na předměstí Paříže Saint Denis.

Opakovaně v ČR

Podle polského webu Fakt.pl se měl Mourad T. pohybovat v nejvyšších kruzích Islámského státu a poté se přes Turecko a Řecko vydat do Evropy. V Evropě v rozmezí let 2014 až 2016 opakovaně navštěvoval Itálii, Rakousko, Řecko, Srbsko, Českou republiku a další země. V Polsku žil například v městě Rybnik (nedaleko Ostravy) a tam jej také zatkli agenti polské tajné služby. Podle informací polských médií měl v mobilním telefonu návody na výrobu bomb.

Mourad T. využíval k cestování po Evropě několik falešných identit. Nejčastěji používal identitu Mourada Sultana, narozeného 11. listopadu 1995 v syrském městě Halab. Ve skutečnosti se narodil v roce 1990 v marocké Casablance.

Podle polského deníku Rzeczpospolita se Mourad T. osobně účastnil setkání islámských teroristů v tureckém městě Edirne, kde se setkali teroristé zodpovědní za teroristické útoky spáchané následně po tomto setkání ve Francii a Belgii v roce 2015.

První zastávka: Rakousko

Podle informací zveřejněných polskou prokuraturou se Mourad T. dostal nejprve do Rakouska v roce 2014 po tzv. balkánské migrační trase, kdy přes Řecko, Makedonii, Srbsko a Maďarsko vstoupil do Rakouska.

Odhalit Mourada T. polským tajným službám pomohla americká tajná služba CIA a dva anonymní svědkové z řad muslimů. Podle polských médií využil Mourad T. faktu, že mladým ilegálním migrantům se dostává v Evropě lepšího zacházení, a proto se vydával za mnohem mladšího, než byl. Požádal o azyl v Rakousku na základě falešné identity a rakouské imigrační úřady mu na základě falešných údajů v roce 2015 udělily povolení k pobytu. Mourad T. poté žil v rakouské Vídni a v několika polských městech.