Donald Trump Nobelovu cenu míru asi nezíská

Donald Trump Nobelovu cenu míru asi nezíská Zdroj: Reprofoto Youtube.com

Nominace Trumpa na Nobelovu cenu míru mohl být podvod, případ zkoumá norská policie

Norský Nobelův výbor, který uděluje každý rok Nobelovu cenu za mír, požádal místní policii, aby vyšetřila nominaci amerického prezidenta Donalda Trumpa na toto prestižní ocenění. Podle výboru se mohlo jednat o podvod.

„Máme dobré důvody se domnívat, že nominace, kterou jsme obdrželi ohledně pana Trumpa, byla falešná,“ řekl ve středu Olav Njølstad ředitel Norského Nobelova institutu. Odmítl ale poskytnout další podrobnosti. Jen dodal, že policie se touto záležitostí zabývá.

Norská média spekulují o tom, že Trumpova nominace mohla být předložena osobou, která využila cizí identitu.

Kdo může nominovat

Nominace na Nobelovu cenu míru musí být podána vždy do 31. ledna. Osoby či instituce mohou navrhovat členové parlamentů a vlád, bývalí laureáti, ale i skupina univerzitních profesorů.

Stejně jako minulý rok, se i letos objevila informace, že nominován byl také současný americký prezident. Tvrdil to počátkem února například Mezinárodní institut pro výzkum míru, který sídlí v Oslu.

329 nominací

Letos se sešlo podle dostupných informací 329 platných nominací. Je mezi nimi je hongkongská opoziční skupina Umbrella Movement, která kritizuje čínskou vládu, dále bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, organizace  UNHCR, papež František, Evropský soud pro lidská práva, bývalý americký zpravodajský důstojník Edward Snowden či syrské Bílé přilby, které pomáhají zachraňovat zraněné lidi v občanské válce.

Jméno letošního vítěze bude oznámeno na začátku října. Loni cenu dostala Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní.