Španělský toreador se v madridské koridě neohroženě vrhá na býka

Španělský toreador se v madridské koridě neohroženě vrhá na býka Zdroj: Archiv Blesku, EPA

Španělské slečny vyrážejí na koridu
V centru města Pamplona je vybudován dočasný koridor, do kterého jsou každý den vpuštěna býčí stáda
Nad touhle španělskou zábavou řada rozumných Evropanů jen kroutí hlavou
Pro některé běžce končí tato adrenalinová zábava velmi bolestně
Na koridě  v Madridu napíchl býk na rohy slavného toreadora Victora Barria a zabil ho.
8
Fotogalerie

OSN: Korida není pro děti, býčí zápasy mají být nepřístupné. Ve Španělsku se ale toreadorství učí už ve školách

Výbor OSN pro práva dítěte vyzval Španělsko, aby znepřístupnilo býčí zápasy a školy býčích zápasů dětem mladším osmnácti let. Děti by podle členů výboru měly být chráněny před škodlivými efekty často extrémně brutálních zápasů. Obhájci býčích zápasů dlouhodobě atrakci brání jako jednu z nejdůležitějších kulturních tradic. Španělská kratochvíle je stará několik set let. V posledních letech její obliba nicméně upadá.

Výbor složený z nezávislých expertů se zabývá monitorováním implementace Úmluvy o právech dítěte. Minulý měsíc tak během rozhovorů se španělskou delegací došlo i na býčí zápasy. Výbor poté vládě „za účelem předejití psychické újmy dětí“ doporučil, aby zakázala jak účast populární zábavy Španělům mladším 18 let, tak provozování toreadorství.

Mnohé španělské státní školy totiž nabízejí kurz toreadorství. Účastnit se ho mohou všichni starší šestnácti let poté, co úspěšně splní povinné kurikulum. Po absolvování dvouletého kurzu je mladým Španělům vystavován certifikát potvrzující znalost praktického toreadorství, chovu bojových býků i oficiálních pravidel, kterým zápasy v zemi podléhají.

Levice proti tradici

Španělská delegace média informovala, že doporučení Výboru pro práva dítěte zváží. Ještě během jednání se však bránila argumentem, že býčí zápasy jsou v gesci jednotlivých regionů a že se děti mohou během kurzů toreadorství naučit mnohé praktické dovednosti.

Ohledně tradice býčích zápasů probíhá ve Španělsku již po léta ohnivá společenská debata. Levice tradiční sport kritizuje kvůli týrání býků a vysokým nákladům v době ekonomické krize. Mnozí Španělé v koridě spatřují také symbol národních patologií: krutosti, tendence k parasitismu a odstřiženosti od reality.

V oblibě má býčí zápasy především starší generace. Teenageři dnes o tuto formu zábavy jeví zpravidla o dost menší zájem. Jedním ze symbolů země však pravděpodobně ještě dlouho zůstane. Strážnou ruku nad koridou drží totiž španělský ústavní soud. Katalánsko se pokusilo býčí zápasy zakázat již před osmi lety. V roce 2016 však byl zákon rozhodnutím ústavního soudu anulován.