Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Rusko a Čína vyvíjejí nové destruktivní zbraně pro příští válku ve vesmíru

Podle zprávy amerických tajných služeb by během několika dalších let mohlo Rusko i Čína vlastnit destruktivní zbraně připravené k použití na válečný konflikt ve vesmíru. Jedná se především o zbraně zaměřené proti satelitům, které zahrnují i balistické střely schopné zničit nepřátelské satelity na orbitě.

„Vlády v Moskvě a Pekingu chtějí vyvinout protisatelitní zbraně za účelem možného výrazného snížení válečné efektivity Spojených států a jejich spojenců,“ říká nová zpráva, která vznikla z informací poskytnutých americkými bezpečnostními službami FBI, CIA a NSA. Informovala o tom televize CNBC.

„Předpokládáme, že pokud by budoucí konflikt zahrnoval také Čínu nebo Rusko, tak by pro nepřítele nebyl problémem si zdůvodnit sestřelení amerických a spojeneckých satelitů,“ říká studie a pokračuje: „Největší starosti budí ruské a čínské experimentální satelity, které na orbitě vykonávají sofistikované aktivity, z nichž některé už dnes slouží k vyvíjení vesmírných zbraňových systémů.“

Satelity ve vesmíru jsou ze současného vojenského hlediska velmi podstatné, protože slouží například při navigaci vojsk, navádění nejrůznějších raket a samozřejmě také podrobně neustále sledují a vyhodnocují aktivity nepřátel a konkurentů.

Ruský prezident Vladimír Putin a čínský prezident Si Ťin-pching se netají svými vojenskými ambicemi, které mají konkurovat USA, takže možná válka velmocí i ve vesmíru nemusí být úplné sci-fi.