Díky levné energii je Island oblíbenou zemí pro těžaře kryptoměn.

Díky levné energii je Island oblíbenou zemí pro těžaře kryptoměn. Zdroj: Profimedia.cz

Island letos použije více energie pro těžbu bitcoinů než pro své domácnosti

Island letos předpokládá, že použije více elektřiny na těžbu bitcoinů než jaká bude spotřebu jeho domácností. Ostrov je totiž oblíbenou destinací pro těžaře této měny, kvůli levné elektřině z geotermálních a vodních elektráren.

Johann Snorri Sigurbergson, manažer islandské energetické společnosti Hitaveita Sudurnesja, říká, že podle odhadů těžba bitcoinů na Islandu letos spotřebuje zhruba 100 megawattů elektřiny, což je více než spotřebuje 350 000 obyvatel země.

„Před čtyřmi měsíci bych tento trend neodhadl. Ale poté ceny bitcoinu raketově vzrostly a objednávky na elektřinu se jen hrnuly. Právě jdu ze schůzky, na které chtěla těžařská společnost koupit 18 megawattů,“ řekl podle britského deníku Metro dále Sigurbergson.

Jak danit výnosy z kryptoměn? Čtěte ZDE >>>

Island je pro těžaře oblíbenou destinací z důvodů levné energie a díky podnebí je zde poměrně jednoduché chlazení počítačových serverů.

Těžba bitcoinů, zjednodušeně řečeno, probíhá pomocí složitých matematických operací, které měna svými výpočty vytvoří. Čím více bitcoinů z celkového počtu 21 milionů je vytěžených, tím složitější počítání těžaře čeká. Stroje tak potřebují více a více energie, což se projevuje právě v zemích jako je Island nebo Čína.

RECENZE Kingdome Come: Deliverance - unikátní česká hra, s níž realisticky zažijete středověk >>>