WHO chce zakázat kouření e-cigaret v uzavřených veřejných prostorech.

WHO chce zakázat kouření e-cigaret v uzavřených veřejných prostorech. Zdroj: profimedia.cz

Britští lékaři doporučují kuřákům přechod k méně škodlivým alternativám, elektronické cigarety by povolili i v nemocnicích

Pro nás kuřáky (osobně kouřím doutníky), jsou někdy informace nejrůznějších vědců a expertů o našem zlozvyku protichůdné. Kouření je samozřejmě škodlivé, o tom nikdo nepochybuje. S výjimkou prezidenta Miloše Zeman, který doporučuje kouřit od 27 let věku. Teď ale vlivná britská vládní agentura Public Health England (PHE), spadající pod místní Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče, poprvé doporučila kuřákům přechod k méně škodlivým alternativám, třeba i zachování přijímání nikotinu. Co to může znamenat?

Zpráva Public Health England (PHE) především poukazuje na potenciál nižší škodlivosti elektronických výrobků na uvolňování nikotinu ve srovnání s klasickými cigaretami. Jako první ji u nás citoval Zdravotnický deník, který uvedl: „PHE je považována za prestižní instituci, která se věnuje jak analýze existujících vědeckých studií, tak i tvorbou doporučení pro britskou zdravotnickou politiku. Byla první významnou vládní agenturou, která prosazovala snižování rizika při přijímání nikotinu u kuřáků.“

Co vlastně tedy nám kuřákům, kteří nechceme přestat s tímto zlozvykem, britští experti doporučují?

Podle zprávy PHE vapování elektronickych cigaret vystavuje uživatele jen zlomku zdravotních rizik ve srovnání s kouřením klasické cigarety a jejich užívání by prý mělo být u kuřáků podporováno. Expertní materiál, jak napsal i Zdravotnický deník, rovněž poukazuje na mýtus, že nikotin je tím, co způsobuje většinu škod na zdraví kuřáka. Méně jak 10 procent dospělých si uvědomuje, že tomu tak není.

Nové zprávě se věnuje také agentura Reuters. Ta cituje profesora Johna Newtona z agentury PHE: „Vapování je méně škodlivé o 95 procent a riziko pro ty, co stojí poblíž vapujícího, je zanedbatelné.“ Profesor Newton pak dodává, že „by bylo tragické, kdyby tisíce kuřáků, kteří by mohly díky elektronickým cigaretám přestat kouřit, tak neučinily, a to kvůli falešným obavám o jejich zdraví“.

Dokument dokonce doporučuje nemocnicím, aby byl v jejich prostorách umožněn, vedle jiných nikotinových náhražek, prodej elektronických cigaret a povoleno jejich užívání v soukromých pokojích. V tomto případě jsem skutečně zvědavý, jak se na něco podobného budou lékaři v nemocnicích tvářit. Vždyť alternativní zařízení ke klasickým cigaretám nepovolují ani někteří majitelé restaurací, natož nemocnice.

Agentura Reuters také dodává, že zpráva PHE byla vydána jen několik týdnů poté, co s podobnými závěry přišla americká National Academies of Sciences, Engineering and Medicine. Ta ve své analýze k elektronickým cigaretám uvedla, že na základě dostupných důkazů jsou „elektronické cigarety mnohem méně škodlivější, než klasické hořící cigarety“.

Zpráva Britů poprvé zmiňuje i další alternativu klasického kouření, a to produkty založené na zahřívání tabáku. Ty také ve srovnání s cigaretami mohou vystavovat jejich uživatele nižším úrovním škodlivých látek.

Každý kuřák, který dočte až sem, by si měl ale uvědomit, že kouření je v každém případě škodlivé. Je přesto závažnou otázkou, zda se postupně dají najít prokazatelné a dlouhodobě ověřitelné alternativy, které budou stav věci měnit.