Afričtí uprchlíci v Izraeli

Afričtí uprchlíci v Izraeli Zdroj: reprofoto/twitter

Izrael vyhostí svobodné bezdětné imigranty. Muži dostanou 70 tisíc korun, když půjdou dobrovolně

Izrael pokračuje v realizaci plánovaných kontroverzních deportací zhruba 40.000 migrantů do třetích zemí. Podle izraelských médií imigrační úřady dnes začaly dotyčným lidem rozesílat příkazy k vyhoštění. Mluvčí ministerstva vnitra tuto informaci potvrdila, napsala agentura DPA.

Rozhodnutí o vyhoštění mají dostat svobodní bezdětní muži, kteří chtějí prodloužit své povolení k pobytu. V oznamovacím dopise jsou podle médií vyzváni, aby opustili Izrael do dvou měsíců, jinak jim hrozí vězení. Tomu, kdo dobrovolně ze země odejde do konce března, úřady slibují v přepočtu 2800 eur (70 500 korun) a letenku zadarmo.

List Times of Izrael v této souvislosti s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného pracovníka vězeňských služeb napsal, že Izrael nemá dost cel pro tisíce migrantů, kteří by se mohli příkazu vzepřít.

Odpor proti vyhošťávní

Status uprchlíků pocházejících především z Eritreje a Súdánu považuje Izrael za nelegální. Žádosti o azyl izraelské úřady schvalují jen výjimečně.

V Izraeli se v poslední době zvedl viditelný odpor proti plánům na deportace uprchlíků. Protestní dopisy zveřejnila řada spisovatelů, akademiků i pamětníků, kteří přežili holokaust.

DPA napsala, že podle úředních údajů do Izraele do postavení plotu na hranici s Egyptem přišlo z Afriky kolem 60 000 uprchlíků. Z nich už bylo na 20 000 ze země odsunuto.