Andrej Babiš už vyhlíží předčasné parlamentní volby

Andrej Babiš už vyhlíží předčasné parlamentní volby Zdroj: Profimedia.cz

Předčasné parlamentní volby ještě letos? Mohou být jediným řešením, řekl Babiš

Prezidentské, senátní a komunální. Takový byl původní plán voleb pro tento rok. Nakonec k nim ale mohou přibýt ještě volby do poslanecké sněmovny. Vyplývá to z toho, co řekl premiér v demisi Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo.

"...když se nedomluvíme, tak možná jediným řešením budou předčasné volby," řekl Babiš k variantě, že se mu ani napodruhé nepodaří složit kabinet tak, aby měl v poslanecké sněmovně dostatek hlasů k získání důvěry.

Babiš si zároveň postěžoval, že jednání s ostatními stranami zatím nikam nevedou, protože podle něj znají jen jediný program - Antibabiš. Odmítá ale, že by chtěl vládnout ještě dlouhé měsíce bez důvěry.

Do května

"Snad stihneme podporu kabinetu vyjednat do konce února a potom bychom požádali o důvěru. Ale to nezáleží na mně. Topolánek vládl v demisi tři měsíce, podle takových propočtů by to tedy bylo někdy do května," řekl Právu Babiš a stanovil si tak hranici, do kdy se bude o většinovou vládu snažit.

Babiš přitom takové řešení odmítal. Teď navíc řekl, že jako vhodný termín se mu jeví podzimní komunální a senátní volby. Ty proběhnou letos v říjnu.