Chilský manželský pár, který měl svatební obřad jako nikdo jiný na světě, žije v Santiagu a má dvě děti. Jak řekl novinářům, čekají je teď nové „líbánky“.

Chilský manželský pár, který měl svatební obřad jako nikdo jiný na světě, žije v Santiagu a má dvě děti. Jak řekl novinářům, čekají je teď nové „líbánky“. Zdroj: Vatican media

Carlos Ciuffardi a Paola Podestová, které oddal papež v letadle.
Ručně psaný svatební certifikát, který potvrzuje platnost manželství.
2
Fotogalerie

Láska nebeská: Pár, který papež oddal v letadle, se měl vzít v kostele, který pobořilo zemětřesení

Za tento příběh by se nemusel stydět ani žádný scénárista z Hollywoodu. Papež František při svém vnitrostátním jihoamerickém letu ze Santiaga de Chile do města Iquique ve čtvrtek přímo na palubě letadla oddal letušku Paolu Podestovou (39) a stevarda Carlose Ciuffardiho (41). Podle všeho se nejednalo o další marketingový tah Svatého otce, ale o čistě spontánní akci.

 

Carlos Ciuffardi a Paola Podestová, kteří oba pracují pro jihoamerickou společnost Latam Airlines Group, se chtěli vzít už 27. února 2010. Jenže právě v ten den postihlo Chile mimořádně silné zemětřesení. To nejenom zabilo 550 lidí, ale v jeho důsledku se zřítil i kostel v hlavním městě Santiago de Chile, kde se „letušácký“ pár měl vzít. Poté se sice Carlos a Paola vzali na úřadě, ale v očích církve manželé oficiálně nebyli.

 

Ve čtvrtek papež František přelétal z chilské metropole do města Iquique, kde končil první část své současné mise po Latinské Americe. Manželský pár v letadle požádal nejvyššího představitele katolické církve o společnou fotografii. Papež se jich zeptal, zda jsou svoji. Když mu manželé řekli svůj příběh, papež jim nabídl, že je oddá na palubě stroje. Obřad se skutečně ihned uskutečnil.

„Stále nemůžeme uvěřit tomu, že nás oddal sám papež. Ještě nikoho předtím neoddal přímo v letadle. Doufáme, že tento čin podpoří další páry v úmyslu vstoupit do stavu manželksého,“ řekl šťastný Carlos Ciuffardi médiím.

Za svědka byl vybrán jeden ze šéfů letecké společnosti Latam, který byl na palubě. Na dotazy, zda je ale takový sňatek vůbec platný, odpověděl mluvčí Vatikánu Greg Burke: „Všechno je platné. Všechno je oficiální.“ Písemný dokument k tomu vyhotovil přítomný chilský kardinál. A protože se jednalo o nečekanou událost na palubě letadla, je to dokument napsaný rukou na papíře o velikosti A4. Je na něm jako celebrující podepsán i papež František.

Chilský manželský pár, který měl svatební obřad jako nikdo jiný na světě, žije v Santiagu a má dvě děti. Jak řekl novinářům, čekají je teď nové líbánky.

Česká verze Rádia Vatikán okomentovala svatbu na palubě letadla velmi stručně: „Papež nezahálí ani při leteckých přesunech“.