Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

V jakém věku je sex v Evropě legální? Ukazuje to zajímavá mapa a provázejí to i bizarnosti

V každé zemi existují jiné zákonné podmínky pro to, jaký je legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku. Vliv na to mají náboženské i společenské tradice. Věková hranice se liší i v jednotlivých státech Evropské unie. Zajímavou mapu k tomu zpracoval Jakub Marian, český lingvista a matematik, jehož infografiky jsou známé po celém světě.

Takzvaný „věk souhlasu“ je chápán jako nejnižší možný věk, kdy je osoba právně způsobilá dát souhlas se sexuální činností s jiným člověkem. Z různých ustanovení existují i výjimky, že věk může být i nižší, pokud osoba (vlastně v tomto případě ještě dítě) má sex s člověkem, který je jen o málo starší, obvykle se jedná o tři roky rozdílu. Něco takového například existuje v Itálii, kde tak může být za této podmínky legální i sex třináctiletých lidí. V Maďarsku je to dokonce 12 let, když druhé osobě ještě není 18 let.

Obecně se „věk souhlasu“ v Evropě pohybuje mezi 14 až 16 lety. V České republice je to 15 let.

V některých zemích se věk souhlasu zvyšuje, pokud existuje sex mezi mladým člověkem a osobou, ke které existuje zvláštní vztah, konkrétně se jedná o učitele, pěstouny a podobně.

Poměrně bizarní zákony mají v Rumunsku. Tam je věk souhlasu stanovený na 15 let. Pokud by se jednalo o sex s učitelem, tak na 18 let. Možný je ale i sexuální styk s člověkem starším jen 13 let, jenže nesmí u toho dojít k penetraci. Tedy průniku části těla nebo jiného předmětu do tělesného otvoru v rámci sexuální aktivity. No…

Nejvyšší věk pro legální sex mají v Evropě Malta a Vatikán, je to 18 let. V Irsku je to pak 17 let.

Mapa Evropy, která ukazuje, od jakého věku je v jednotlivých zemích sex legální.Mapa Evropy, která ukazuje, od jakého věku je v jednotlivých zemích sex legální.|jakubmarian.com

Další zajímavé infografiky Jakuba Mariana najdete zde >>>