Za uneseného Pavla Lernera byl zaplacen milion dolarů v bitcoinech.

Za uneseného Pavla Lernera byl zaplacen milion dolarů v bitcoinech. Zdroj: novosti

Milion dolarů v bitcoinech, tolik stálo na Ukrajině propuštění uneseného šéfa směnárny

Virtuální měna bitcoin, která letos zaznamenala utěšený růst, je pořádně horkým zbožím. Dokazuje to i úterní únos ruského manažera Pavla Lernera, který vede bitcoinovou burzu Exmo v ukrajinském Kyjevě. Byl už naštěstí propuštěn, ale únoscům byl vyplacen požadovaný milion dolarů. A ti ho chtěli právě v bitcoinech.

Pavel Lerner byl unesený v úterý při odchodu ze své kyjevské kanceláře. Přepadli ho muži v kuklách a byl přinucen nasednout do černého mercedesu. Únos naštěstí dobře dopadl, i když muselo být zaplaceno výkupné. Informoval o tom list Financial Times. „Máme informace, že za propuštění byl vyplacen milion dolarů v bitcoinech,“ řekl FT poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko.

Podle něj byl Lerner po propuštění „v šoku“ a měl údajně „velké štěstí, že zůstal naživu“. Burza Exmo Bitcoin mezitím sdělila, že data jejich klientů včetně hesel jsou stále pečlivě chráněná, protože ani Lerner k nim neměl přístup. Kde ale vzal unesený tak rychle milion dolarů na výkupné, zůstává otázkou, na kterou neodpověděla ani policie.

Protože každý bitcoin si „pamatuje“, že byl ukraden, je krajně obtížné je směnit. Podle odborníků to ale technicky proveditelné je. Za uneseného Pavla Lernera byl zaplacen milion dolarů v bitcoinech.