Poprava

Poprava Zdroj: profimedia.cz

Zpackaná poprava: V Ohiu měli popravit odsouzeného vraha, nezvládli však napíchnout žílu

Ve Spojených státech se odehrál případ, který vzbudil pozornost veřejnosti i médií. Muže, který byl odsouzen k trestu smrti, totiž nebylo možné usmrtit vpichem látky do žíly, protože tým lékařů, který výkon prováděl, nemohl najít mužovu žílu. Je to vůbec podruhé v historii, kdy se z podobných důvodů poprava nemohla konat.

„Nebude se spěchat s usmrcením,“ uvedl pro New York Times policejní mluvčí Gary Mohr. Přesné datum nejprve nechtěl zveřejnit. „Chce to teď nějaký čas,“ naznačil Mohr a až po několika dnech uvedl, že nové datum usmrcení muže bylo stanoveno na 9. července 2019.

Alva Campbell (69) má podle zveřejněné policejní zprávy zdravotní problémy související mimo jiné s dlouhodobým užíváním drog. To je také společný jmenovatel spolu s dalším mužem, kterého před osmi lety nemohli usmrtit ze stejného důvodu.

Není to poprvé, co se poprava nemohla konat z toho důvodu, že odsouzenému nebylo možné napíchnout žílu, přičemž je pozoruhodné, že i tento případ se odehrál právě v Ohiu. V roce 2009 musela být odložena poprava Romella Brooma, který byl pravomocně odsouzen za znásilnění a vraždu čtrnáctileté dívky Tryny Middletonové. Popravu však museli odložit, protože ani po dvou hodinách nemohl tým lékařů najít žílu, do níž by mu vpravili smrtící látku. Vůbec první případ, kdy se trest smrti takto nepovedl, se odehrál v roce 1947. Tehdy selhalo elektrické křeslo, na němž měl být usvědčený vrah usmrcen.