Brož s mouřenínem vyvolala poprask v britských médiích.

Brož s mouřenínem vyvolala poprask v britských médiích. Zdroj: Twitter

Královnina švagrová si na oběd s Meghan Markleovou vzala rasistickou brož. Musela se omluvit

Manželka bratrance britské královny Alžběty II. si na předvánoční oběd v Buckinghamském paláci, jehož se účastnila i nastávající prince Harryho Meghan Markleová, vzala tradiční brož zobrazující mouřenína. Média jí obvinila z rasismu a nevhodnosti vzhledem k částečnému afro-americkému původu Markleové. Princezna z Kentu se následně veřejně omluvila.

Hosté královniny večeře byli bulvárními novináři zachyceni ve středu při příjezdu do paláce. Kromě tradičního rozplývání se nad podobou princezny Charlotte a její prababičky si ovšem pozorní všimli nezvyklého detailu na kabátu princezny z Kentu, jež měl potenciál vydat na několikadenní aférku. Modrá krev s kapkou rasismu je pro Brity výbušnou směsí, které často prostě nemohou odolat.

O co tedy jde? Na obrázku dobře patrná a relativně masivní brož patří mezi módní šperk, oblíbený především v 17. a 18. století. Motiv mouřenína (ang. blackamoor) se v této době často objevoval také na dekorativních předmětech. Není se čemu divit. Stejně jako se Evropané s otevíráním se Japonska v 19. století zbláznili do všeho orientálního a sakury a gejši zdobily paláce na celém kontinentu, s objevováním Afriky o dvě staletí dříve přišli do kurzu mouřenínové.

Nyní se tedy nabízí logická otázka. Může být historická šperk vůbec rasistický? Zcela určitě ne viděno dobovým prizmatem. Na druhou stranu volba tohoto doplňku na setkání s Markleovou příliš taktně vzhledem k tomu, kolik toho o původu mladé Američanky bylo v posledních týdnech napsáno, také nepůsobí.

Princezna z Kentu se navíc s médii ohledně svých údajných rasistických postojů střetla už v minulosti. V roce 2004 měla v newyorské restauraci zakřičet na skupinu příliš hlučných Afroameričanů, aby se „vrátili zpátky do kolonií“. Nařčení popřela. V reakci na pobouření ohledně brože mouřenína mluvčí princezny tlumočila její omluvu všem, kterých by se snad mohla svým konáním dotknout. Mladý pár se k pseudoaféře z pochopitelných důvodů nevyjádřil.

Princezna z Kentu, před sňatkem známá jako baronka Marie Christine von Reibnitz se narodila v roce 1945 v Karlových Varech. Rodina jejího otce patřila k německé aristokracii, rodina matky k maďarské. Za prince z Kentu, královnina bratrance, se provdala v roce 1978 ve Vídni.