Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz - ilustrace

Žena ve Švýcarsku dostala pokutu 311 tisíc korun, protože četla e-maily manžela bez jeho vědomí

O tom, že číst jinému člověku poštu, e-maily či zprávy v telefonu se nemá, se přesvědčila žena ve švýcarském kantonu Aargau. Byla odsouzena za trestný čin, protože úmyslně pronikla do e-mailového účtu svého manžela, četla jeho zprávy a stahovala zde informace bez jeho vědomí.

Manželský pár si předtím vždy navzájem říkal svá hesla do e-mailů, ale jak to tak bývá, mezi partnery došlo k rozkolu. Muž si proto na svém domácím počítači založil jiný účet, ale naivně k němu použil jedno z hesel, která znala jeho žena z minulosti. Ta to po čase zkusila – a uspěla. Podezřívala ho totiž ze vztahu s několika dalšími ženami. Informovaly o tom noviny Aargauer Zeitung.

Muž se po čase odstěhoval, ale pořád používal stejné heslo u stejného e-mailového účtu. Po čase z různých indicií zjistil, že ho korespondenci zřejmě někdo čte a tušil, kde může být problém. Podal proto trestní oznámení na manželku a policie skutečně jeho domněnky potvrdila.

Podle článku 143 švýcarského trestního zákoníku je totiž nelegální číst bez souhlasu majitele účtu (například mailového) data, pokud je přístup chráněn heslem či kódem. Takový čin je trestán vysokou pokutou nebo až třemi lety vězení. Žádný vliv na to nemá ani to, zda jsou dotčené osoby v jakémkoli vztahu, třeba když žijí jako manželé.

Už v únoru byla proto žena z kantonu Aargau odsouzena k souhrnné pokutě ve výši 14 200 franků (v přepočtu přes 311 000 korun). Podala proti rozsudku odvolání, ale jiný soud v minulých dnech rozhodnutí potvrdil. Trest byl spíše mírný, protože podle soudce žena projevovala pouze „minimální kriminální energii“. Navíc připomněl, že manžel byl velmi naivní, když si zvolil heslo, které už používal předtím, a partnerka o něm věděla.