Vánoční stromek v Říme se stal terčem posměšků na sociálních sítích.

Vánoční stromek v Říme se stal terčem posměšků na sociálních sítích. Zdroj: Twitter

Římané se stydí za svůj vánoční strom. Rusové jej na Twitteru překřtili na záchodovou štětku

Italské hlavní město se druhý rok za sebou dostalo před Vánoci na titulky světových deníků. Zatímco loni si Římané stěžovali, že je vánoční strom na Benátském náměstí ozdobený chudě, a lepší mají nejen za rohem ve Vatikánu, ale také v Miláně, letos ztratila borovice přivezená ze severní Itálie většinu jehličí už dva týdny před Vánoci. Rusové ji na sociálních sítích přirovnávají k záchodové štětce.

Nešťastnému římskému symbolu Vánoc začali obyvatelé města přezdívat „opelichanec“. Deník Il Messaggero v minulých dnech uvedl, že dvacetimetrová borovice z Dolomit nebyla během převozu do Říma správně zakryta, což vysvětluje ztrátu velké části jehličí. Pořízení atrakce přitom město vyšlo na 50 000 eur.

Italové jsou v hodnocení stromečku nemilosrdní: „Je to ostuda. Dívat se na takový vánoční stromeček skoro bolí.“, „Jak mohli něco takového umístit do Říma, do hlavního města?“. Nikdo z rozhořčených Italů však na dotazy novinářů nechtěl odpovídat pod svým jménem. Dotýká se jich mimo jiné i záplava posměšků, jež kolují internetem. Ten nejhorší přišel z Ruska, kde se navzdory šířící se chudobě nedá na vánoční výzdobu velkých měst nikdy dopustit.

Mnoho Italů vidí v nešťastně vzhlížející borovici také metaforu stavu, ve kterém se nachází hlavní město. Starostka Virginia Raggiová, jež reprezentuje Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla, je dlouhodobě kritizovaná za trvale se zhoršující stav římských komunikací, nefungující sběr a odvoz komunálního odpadu nebo zanedbaná prostranství patřící městu.

Loni starostka na kritiku skromně ozdobeného vánočního stromu reagovala argumentem zbytečného utrácení veřejných prostředků, proti kterému se snaží ve funkci bojovat. Veřejné mínění ji ale tak jako tak dostihlo, a ještě před Vánoci výzdobu borovice vylepšila. Letos s opadanou borovicí už asi nic nenadělá.