Uprchlíci k nám přivezli více antisemitismu, tvrdí najednou němečtí politici

Němečtí politici v posledních dnech velmi ostře odsoudili projevy antisemitismu a nenávist k Izraeli, která se projevila pálením izraelských vlajek při demonstracích, které byly svolány na protest proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město židovského státu.

Podle německých médií se na demonstracích výrazně projevují také přistěhovalci z muslimských zemí, kde je antisemitismus běžně praktikován.

„Všichni přistěhovalci musí pochopit, že bojujeme proti antisemitismu neonacistů, ale nebudeme tolerovat ani antisemitismus dovezený migranty. Často tito lidé pocházejí ze zemí, kde mocné elity úmyslně pohánějí nenávist k Židům a Izraeli a kde je antisemitismus běžně praktikován,“ napsal na webu Spiegel Online německý ministr spravedlnosti Heiko Mass, který zastupuje sociální demokracii.

Projevy antisemitismu tvrdě kritizoval v neděli v deníku Bild am Sonntag také ministr vnitra Thomas de Maizière. „Nic takového se u nás nesmí vyskytovat, přitom hanlivých poznámek, nevhodných vtipů a diskriminačního chování proti našim židovským občanům přibývá,“ řekl de Maizière.

Ten vyzval k tomu, aby byl jmenován do státní funkce člověk, který by se projevy antisemitismu trvale zabýval.

Ministryně obrany Ursula von der Leyenová pak označila projevy antisemitismu za „nesnesitelné“.

Minulý pátek se k nejrůznějším politikům přidal i prezident Frank-Walter Steinmeier, který byl podle svých slov incidenty s pálením izraelských vlajek šokován a řekl, že „antisemitismus stále ukazuje různými způsoby svou zlou tvář“.

Problémem v Německu je, že kromě antisemitismu krajní pravice se stále častěji objevují tyto projevy u přistěhovalců z muslimských zemí. A ti tvoří jen za poslední tři roky dvě třetiny všech migrantů, kteří požádali v Německu o azyl. Část z nich tvoří muslimští fundamentalisté, které pak podporují přes různé nadace a spolky Saúdská Arábie, Katar a další země.