Tučňák byl kdysi velký jako člověk.

Tučňák byl kdysi velký jako člověk. Zdroj: Kresba: Gerald Mayr/Senckenberg Research Institute

Nový objev: Prehistorický tučňák vážil 100 kilogramů a byl velký jako člověk

Prehistorický tučňák nazvaný Kumimanu biceae byl velký skoro jako hokejista známého týmu Pittsburgh Penguins (Tučňáci), kde v NHL začínal legendární český útočník Jaromír Jágr. Někdejší tučňák podle nového objevu měřil 177 centimetrů a vážil 101 kilogramů.

Zajímavý objev učinili vědci na Novém Zélandu, kde našli jeho zkamenělinu. Vše bylo popsáno v úterý v odborném časopise Nature Communications. Prehistorický tučňák svoji výškou své současné „kolegy“ výrazně překonává, protože dnes nejvyšší druh tohoto populárního zvířete měří do 120 centimetrů.

Tučňák Kumimanu biceae nese název po maorském pojmenování obrovské ptačí příšery. Vědci odhadují, že starodávný tvor žil před 60 až 55 miliony lety. Tučňáci se začali vyvíjet po masovém vymření druhů před 66 miliony let. Ubylo mořských predátorů a tak už nepotřebovali létat a začali růst.

Když však dorostli do velké výšky a hmotnosti, podobně jako nalezená zkamenělina, objevili se velcí mořští savci jako velryby a tuleni, kteří začali s tučňáky soutěžit o místa na množení a potraviny. Tučňáci se tak začali zmenšovat, až se z nich stali zvířata, která známe dnes.