Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Měl Ježíš bratra? Vědci našli text popisující konverzaci Ježíše s jeho bratrem Jakubem

První řecká kopie církví neuznaného spisu, která popisuje tajné učení Ježíše, určené pro jeho bratra Jakuba, byla nalezena na Oxfordské univerzitě. Text objevili američtí profesoři Geoffrey Smith a Brent Landu z americké University of Texas at Austin. Rukopis Prvního zjevení Jakuba, byl dosud znám pouze v koptském překladu, řecký originál byl považován za ztracený.

V roce 1945 bylo v Nag Hammadi v Egyptě nalezeno 13 knih v koptštině popisující život Ježíše a dalších proroků. Tyto texty sice nejsou uznány církví, ale obsahují zajímavé informace náboženského charakteru a mohou také prozradit informace o smýšlení křesťanských sekt, které se nepodrobily oficiální doktríně katolické církve.

Většina vědců pokládala řecké originály textů z Nag Hammadi za nenávratně ztracené, ale minimálně v jednom případě tomu tak není. Jedním z nich je spis První zjevení Jakubovo, který tvrdí, že Ježíš měl bratra Jakuba. Jakubovi pak měl Ježíš předat tajné učení a připravit ho tak na kazatelskou dráhu, kterou Jakub nastoupil po Ježíšově smrti.

Z nálezu rukopisu jsme byli více než nadšení. Vůbec jsme nepočítali s tím, že se fragmenty Prvního zjevení Jakuba v řečtině dochovaly. A přitom byly celou dobu přímo před námi. " popisuje objev Geoffrey Smith.

Text doplňuje oficiální verzi příběhu o Ježíšovi, který najdeme v bibli. Popisuje konverzace Ježíše s jeho bratrem Jakubem, ve kterých mu Ježíš předává tajné učení, aby se mohl Jakub vydat po smrti Ježíše na cestu kazatele," říká Smith.

Obsah bible, jak jí známe dnes, byl poprvé sjednocen alexandrijským biskupem Athanasiem v roce 367. Od té doby se obsah bible nezměnil, pouze se u některých částí změnilo pořadí.

Texty neuznané církví, tzv. apokryfy, byly však častým jevem, ale většina z nich nebyla dochována do dnešních dní.