Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Rusko zákaz OSN nezajímá: Bude dál vyvíjet autonomní roboty určené k zabíjení

Ruští diplomaté na kongresu OSN v Ženevě jasně řekli, že smrtící autonomní bojové systémy (lethal autonomous weapon systems - LAWS) bude Rusko dále vyvíjet. Rusko svým jednoznačným stanoviskem proti zákazu zablokovalo cestu pro mezinárodní zákaz zabijáckých robotů. Hlavním důvodem pro odmítnutí zákazu je podle Rusů "nedostatečná lidská znalost autonomních bojových robotů" a riziko "neakceptovatelného omezení civilního využití a rozvoje umělé inteligence."

Autonomní vraždící systémy jsou navržené tak, aby samostatné vyhodnotily a zničily cíl. Mohly by tak přepsat veškerá pravidla válčení, kde jsou zatím za všechno odpovědní lidé. Kromě etického problému odpovědnosti, je zde mnoho dalších problémů včetně rizika chybovosti autonomních systémů, potenciálního zneužití v rukou teroristů nebo diktátorských režimů, dále také hrozbou vzniku nového závodu ve zbrojení a dalších.

Bez fungujících prototypů autonomních bojových robotů je diskuze zbytečná, " řeklo Rusko v prohlášení. Určitě jsou zde precedenty v dosahování mezinárodních dohod, které zakazují ještě nevyvinuté zbraně. To však není argument pro zákaz autonomních bojových robotů. Tyto zbraně jsou mnohem komplexnější a širší třídou zbraní, kterým ještě lidstvo zcela nerozumí."

Dále Rusko tvrdí, že zákazem autonomních bojových robotů se ohrozí jejich použití pro civilní účely a omezí tak svobodu lidstva, pro které jsou autonomní technologie budoucností."

Podle jednoho z účastníků konference, jsou však tyto důvody malicherné, protože Rusové zkrátka se zákazem nesouhlasí, a zdůvodní si to jakkoliv.

Kritiku na konferenci sklidil i indický ambasador Amandeep Singl Gil, který měl konferenci vést. Jeho postoj však byl podobný ruskému, a podle mnohých Gil dokonce aktivně diskuzi sabotoval.