Internet vás možná zná lépe než vy sami.

Internet vás možná zná lépe než vy sami. Zdroj: Profimedia.cz

Facebooku v Česku selhává v ochraně uživatelů, lidem chodí výhrůžky smrtí

Na facebooku v Česku se rozmohl problém s výhružnými vzkazy. Případů hrozeb smrtí si všímá i americký server Vice News. Ten upozornil na případy analytika Romana Mácy, právničky Kláry Kalibové a publicisty Jana Čulíka. INFO.CZ hovořilo s dvěma dalšími poškozenými včetně europoslance Tomáše Zdechovského, jehož případ je nejzávažnější. Facebook na hrozby navíc nedokáže včas reagovat a jeho strategie je laxnější než v jiných zemích.

Když v roce 2015 psal cestopis z válkou zmítané východní Ukrajiny, ani netušil, že by jím mohl odstartovat novou životní etapu. Etapu, v níž se bude potýkat s útoky internetových trollů a denně dostávat vyhrůžky smrtí.

Analytik think tanku Evropské hodnoty Roman Máca přitom jen popsal, co na místě viděl. „Byl jsem tam jako soukromá osoba. Nehodnotil jsem, kdo za tamní stav může,“ vzpomíná na zdánlivě nevinný text Máca.

Reakce byly extrémní. Čtenáři ho začali obviňovat, že je placený propagandista a lhář. Že nic z toho, co píše, se na východě Ukrajiny neděje. O trolly se začal zajímat více. Odhaloval, co za jejich aktivitou stojí. Tím je popudil ještě víc.

„Když píšete a jste aktivní, najdou si vás. Když se o mně dnes napíše na Parlamentních listech, nemusím je číst, abych o tom věděl. Píší, že mi uřežou hlavu, pověsí nebo vyhrožují kulkou do hlavy. Mezi mírnější zprávy patří nadávky nebo hrozby doživotím v gulagu,“ komentuje pro Info.cz.

S jeho slovy souhlasí i softwarový vývojář David Hruška. Také on získal zkušenost, že stačí, aby člověk dal veřejně najevo názor, který odporuje určitému vidění světa. Podle něj je pak téměř nemožné oponenty přesvědčit, že to nemusí být pravda.

„Ztratilo se kritické myšlení,“ domnívá se v rozhovoru s INFO.CZ. Hruška se kromě své práce věnuje také aktivismu. Podílel se na organizaci jarních protestních akcí Proč? Proto! proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Jako správce vede facebookovou skupinu Lumpenkavárna a často diskutuje s příznivci hnutí ANO.

Facebook reaguje pomaleji než jinde

Facebook nové výzvy sice řeší, stále ale nenašel spolehlivý recept ani na šíření falešných zpráv, ani na vyhrožování. V Česku navíc trvá velice dlouho i mazání nenávistných příspěvků. Společnost je odstraní průměrně za tři dny. V Německu, kde by firma musela zaplatit přes 1,5 miliardy korun, kdyby nezasáhla do 24 hodin, je Facebook mnohem agresivnější.

Sociální síť se přitom v dohodě s Evropskou komisí zavázala k dodržování 24hodinového limitu. Nyní chtějí europoslanci ochranu před nenávistí ještě zlepšit. „Budeme iniciovat změny, které povedou ke zlepšení. Komisařka Jourová se společnostmi jedná. Facebook i Twitter už nyní zkrátili dobu prověřování,“ naznačuje Zdechovský, jakým směrem by se mohl vývoj ubírat.

Podle Andrewa Strohleina z neziskové organizace Human Rights Watch, který se také stal terčem útoků, brzdí rychlejší postup Facebooku jazyková bariéra. Čeština není mainstreamovým jazykem a firma ji upozaďuje. Český trh navíc není tak velký. Facebook má asi 5 milionů českých uživatelů.

Více se dočtete na webu Info.cz >>>