Do TOP 09 vstoupil před několika týdny, na sněmu kandidoval na Kalouskovo místo.

Do TOP 09 vstoupil před několika týdny, na sněmu kandidoval na Kalouskovo místo. Zdroj: Blesk / Karel Kopáč

Europoslanec Pospíšil podal přihlášku do TOP 09: „Věřím v její budoucnost,“ říká
Na druhý den sněmu dorazil i nejmladší poslanec Dominik Feri.
Jiří Pospíšil během elektronické volby v kiosku na pátém sněmu TOP 09.
Jiří Pospíšil měl na pátém sněmu TOP 09 v boji o předsednický post jediného konkurenta.
Miroslav Kalousek během elektronické volby v kiosku na pátém sněmu TOP 09.
8
Fotogalerie

TOP 09 má nového předsedu, Jiří Pospíšil nahradí Kalouska

Novým předsedou TOP 09 zvolili dnes delegáti sněmu podle očekávání europoslance Jiřího Pospíšila (42). Získal 147 ze 177 hlasů. V předsednické funkci nahradí Miroslava Kalouska, který už nekandidoval. Pospíšilův jediný protikandidát, podnikatel Pavel Němec z Plumlova na Prostějovsku, ve volbě neuspěl, dostal 13 hlasů.

Pospíšil se chce v předsednické funkci soustředit hlavně na komunální volby. Straníky vybídl, aby kandidátky otevřeli i nestraníkům. Pospíšil po svém zvolení řekl, že si velmi váží silného mandátu, který od delegátů dostal. Znovu vyzval k práci na přípravě na komunální volby a delegátům popřál šťastnou ruku při volbě dalších funkcionářů.

Nevyjádřil se ale k jednotlivým kandidátům. O funkci Pospíšilova statutárního zástupce se přihlásili předseda karlovarské krajské organizace a majitel francouzské cukrárny v pražské Lucerně Lukáš Otys a poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Kalousek svůj úmysl neobhajovat předsednickou funkci oznámil krátce po sněmovních volbách, v nichž TOP 09 získala 5,31 procenta hlasů a jen těsně se dostala do Sněmovny. "Blahopřeji Jiřímu Pospíšilovi ke zvolení předsedou TOP 09 a přeji mu mnoho sil a úspěchů," uvedl na twitteru po sečtení hlasů. Na sociálních sítích bývalému místopředsedovi ODS Pospíšilovi popřál ke zvolení do čela TOP 09 šéf občanských demokratů Petr Fiala.