Prezident Zimbabwe Robert Gabriel Mugabe

Prezident Zimbabwe Robert Gabriel Mugabe Zdroj: Profimedia.cz

Zimbabwe se těší na pád Mugabeho. Armáda vyjednává o jeho odstoupení

Kdysi bohatý africký stát, bývalá britská kolonie Rhodésie, nyní hospodářsky zdevastovaná země s osmdesátiprocentní nezaměstnaností a třiadevadesátiletým diktátorem v čele. Vůdci Robertu Mugabemu ale možná zvoní hrana. Po převzetí moci armádou se sice včera ukázal na veřejnosti, z agentur však přicházejí zprávy, že armáda vyjednává o jeho odstoupení.

Podle nejnovějších zpráv je navíc v ulicích Harare, hlavního města Zimbabwe, veselo. Lidé slaví a těší se, až se Robert Mugabe odebere na nezasloužený odpočinek. Lidé podle agentury Reuters tančí a zpívají a objímají vojáky, kteří provedli sametový státní převrat (ač se pojmu puč stále brání).

Odvolání Mugabeho si přeje především vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe, která připravuje text rezoluce o odstoupení Mugabeho. Je pravděpodobné, že si strana bude přát jako Mugabeho nástupce jeho dlouholetého odpůrce Emmersona Mnangagwu, který se po letech v exilu vrátil do země.

Bojovník proti kolonialismu a bývalý voják se stal premiérem země v roce 1980. Tou dobou za sebou měl již dlouhou a barvitou dráhu politika, studenta, revolucionáře i učitele. Měl zemi dovést k demokracii, ovšem během sedmatřiceti let, která na pomyslném zimbabwském „trůně“ strávil (od roku 1987 je prezidentem), se země dostala do hluboké hospodářské krize, trpí vysokou inflací i mírou nezaměstnanosti. Především však pod Mugabeho vedením začala vykazovat znaky autoritativního režimu. Prezident se začal zbavovat svých politických odpůrců, nastartoval také nenávistnou rasistickou politiku vůči bělochům nebo homosexuálům. V roce 2008 postihla zemi hyperinflace – tedy v roce, kdy se konaly volby a kdy svitla naděje na změnu režimu. Mugabeho tehdejší vyzyvatel označil výsledek voleb za největší podvod století.

Mugabe začal v zemi systematicky likvidovat bílé farmáře, kterým zabavoval půdu a hospodářství. Zemi se dostalo kvůli chování prezidenta mezinárodní pozornosti a byly na ni uvaleny sankce ze strany USA i Evropské unie. Spojené státy Mugabeho Zimbabwe nazvaly „výspou tyranie“.

Zimbabwe, bývalá britská kolonie, dříve známá pod názvem Rhodésie, se definitivně stala nezávislým státem roku 1980 poté, co Velká Británie uznala její úplnou suverenitu. Do Mugabeho vkládala velké naděje – smějící se fotografie Mugabeho a Margaret Thatcherové či prince Charlese v 80. letech obletěly celý svět. Tyto naděje však postupně uhasínaly. Přestože armáda tvrdí, že Mugabeho detence je jen dočasná, osud třiadevadesátiletého státníka je nejistý.