Žena, která omylem otrávila 27 lidí. 17 z nich zemřelo.

Žena, která omylem otrávila 27 lidí. 17 z nich zemřelo. Zdroj: AP

Pákistánka chtěla zabít budoucího manžela, omylem otrávila 27 členů jeho rodiny

„Několikrát jsem prosila své rodiče, aby mě neprovdávali proti mé vůli. Mé náboženství, islám, dovoluje ženě si muže vybrat, ale mí rodiče mi to zakázali,“ uvedla žena, která ve snaze otrávit svého budoucího nechtěného manžela zabila i 17 členů jeho rodiny. Celkem se otráveného nápoje napilo 27 lidí. Aasia Bibiová, jedenadvacetiletá Pákistánka, ve své zemi není výjimkou. K extrémnímu řešení nuceného sňatku se uchylují v zemi stovky žen.

Aasia Bibiová žije se svou rodinou nedaleko města Muzaffaragh na severozápadě Pákistánu. Rodiče, s nimiž Aasia žila, jí domluvili manželství se vzdáleným příbuzným. Žena své rodiče varovala, že pokud na sňatku budou trvat, udělá cokoliv, aby se manželství vyhnula. K soudnímu jednání, které proběhlo minulé úterý, se dostavil i přítel mladé Pákistánky, kterého si žena chtěla vzít za manžela a kterého její rodina neschválila.

Jak se celá tragédie odehrála, je stále předmětem vyšetřování. Podle všeho žena přišla do obydlí svého budoucího manžela a nabídla mu otrávené mléko. Muž ale nápoj odmítl vypít. Otrávené mléko ale zůstalo v domě a jeho matka z něj poté připravila pokrm – tradiční indické (nyní pákistánské) lassí, což je jogurtový nápoj, jehož je mléko hlavní ingrediencí. Vyrábí se z jogurtu či přímo z mléka, které je následně doplňováno různými druhy koření.

Zvláštností tohoto nápoje je, že je slaný. Slouží především jako osvěžení v parném pákistánském podnebí. Pro rodinu muže, který si měl vzít Aasiu Bibiovou, bylo toto lassí osvěžením posledním. Když matka připravila z mléka nápoj, napila se z něj celá jeho rozšířená rodina. 27 členů po vypití nápoje upadlo do bezvědomí, 17 z nich otravu nepřežilo. Jaká látka v mléce byla, zatím není jasné.

Bibiová je nyní obviněná z vraždy. U soudu uvedla, že smrt tolika členů rodiny svého nechtěného nastávajícího neměla v úmyslu a že ji to mrzí. Otráveným mlékem chtěla zabít „jen“ domluveného manžela.