Video placeholde

Zpěvačka Björk obvinila režiséra Larse von Triera ze sexuálního obtěžování

Pokud bychom měli věřit všem zprávám z poslední doby, tak svět filmu je prolezlý sexuálním obtěžováním. Po obrovské aféře s americkým producentem Harveyem Weinsteinem, jedním z nejvlivnějších mužů Hollywoodu, kterého z obtěžování obvinily i slavné hvězdy jako Angelina Jolie a Gwyneth Paltrow, přišel i útok na známého dánského režiséra Larse von Triera. Toho obvinila slavná islandská zpěvačka Björk (51).

I když Trier nebyl Björk jmenován, přesto se ozval. Pro dánské noviny Jyllands-Posten řekl, že „nic z toho není pravda“ a že naopak s islandskou zpěvačkou „rozhodně nebyli přátelé“.

Björk ve svém vyjádření kromě jiného napsala, že si „uvědomila, že je univerzální věcí, že se režisér může dotýkat a obtěžovat své herečky podle své vůle a že mu to instituce filmu dovoluje“. Kritici zpěvačky ale upozorňují na to, že pokud byla situace taková, jak ji popisuje, je nepochopitelné, že se ozývá až teď.

Islanďanka také sdělila, že lidi, kteří se na výrobě filmu podíleli, nevhodné jednání režiséra v podstatě podporovali.

Za Trierův film Tanečník v temnotě přitom Björk získal Cenu pro nejlepší herečku na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 2000.

Producent filmu Peter Aalbæk Jensen pro dánská média pak řekl, že on i von Trier jsou „oběťmi“ vymyšlených historek zpěvačky Björk. Na Facebooku totiž naznačovala, že ji měl obtěžovat i producent. „Ona si diktovala nesmyslné podmínky a chtěla celý film zničit,“ tvrdí Jensen.

Co je ze slov obou stran o sexuálním obtěžování pravda, se ale podle všeho nikdy nedozvíme, protože je to klasické tvrzení proti tvrzení.

Mučí se tam děti! Stovka diváků znechuceně utekla z nového filmu Larse von Triera >>>

Ve světě filmu ale nejsou podobná obvinění neobvyklá. Producent Harvey Weinstein byl v posledních týdnech obviněn už 13 ženami. Polsko-francouzský režisér Roman Polanski je dlouhá léta podezřelý ze znásilnění nezletilé dívky a USA marně žádají o jeho vydání. Skoro dvaceti ženami byl loni obviněn ze sexuálního obtěžování také americký prezident Donald Trump.