Vladimir Putin - ilustrační snímek.

Vladimir Putin - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Moskva chce zakázat činnost zahraničních organizací v Rusku

Ruský parlament by mohl příští rok na jaře schválit zákon o ochraně státní svrchovanosti před vnějším vměšováním, který by obsahoval totální zákaz činnosti jakýchkoli zahraničních organizací v Rusku, jakož i zákaz činnosti ruských neziskových organizací finančně podporovaných z ciziny. Vyplývá to z dnešní informace agentury TASS.

O možném obsahu a cílech nového zákona informoval ruskou agenturu předseda ústavního výboru horní komory ruského parlamentu Andrej Klišas. Na formulacích zákona podle něj pracuje speciální senátní komise, hlavním cílem je ochrana práv a zájmů ruských občanů a médií.

Senátoři dnes podle TASS vyslechli předběžnou zprávu o údajném vměšování do vnitřních záležitostí Ruska, kterou připravila zvláštní komise pro ochranu státní svrchovanosti. Ve zprávě se uvádí, že vnější hrozby nejen trvají, ale zesilují se od roku 2014, tedy od ruské anexe ukrajinského Krymu. Hlavní nebezpečí podle ruských senátorů představují Spojené státy "a řada jejich satelitů, zejména členů NATO".

O navrhovaném znění chystaného zákona není mnoho informací. Podle TASS senátoři mimo jiné navrhují, aby osoby s dvojím občanstvím nesměly působit jako důvěrníci kandidátů na volené funkce. Cizí státy a jejich orgány by v žádném případě nesměly na území Ruska realizovat své programy, a to ani prostřednictvím ruských neziskových organizací, které financují.

Šéfka horní komory Valentina Matvijenková dnes vyzvala senátory, aby ve svých regionech pozorně sledovali vnější vměšování před prezidentskými volbami, které se v Rusku budou konat příští rok na jaře. Údajní inspirátoři vnějšího vměšování do ruských prezidentských voleb podle Matvijenkové musejí vědět, že jejich aktivity budou sledovat poslanci, policie i instituce občanské společnosti.

Ruská oficiální místa začala upozorňovat na možné zahraniční vměšováním do ruských voleb po vypuknutí prakticky identického skandálu v USA. Několik výborů amerického Kongresu a zvláštní vyšetřovatelé FBI pátrají po možném ruském vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Do vyšetřování metod ruských vlivových agentur se už zapojily i internetové společnosti Facebook, Twitter, Google a Microsoft.