Donald Trump.

Donald Trump. Zdroj: Profimedia.cz

Trump považuje vyjednávání s KLDR za ztrátu času

 Americký prezident Donald Trump dnes označil možnost vyjednávání se Severní Koreou za ztrátu času. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v sobotu řekl, že USA zjišťují, zda by KLDR nechtěla o svém jaderném programu jednat.

"Řekl jsem Rexi Tillersonovi, našemu úžasnému ministrovi zahraničí, že ztrácí čas snahou o vyjednávání s 'malým rakeťákem' (severokorejským vůdcem Kim Čing-unem)," napsal dnes Trump na twitteru. "Šetři svou energií, Rexi. Uděláme, co je potřeba!" dodal prezident.

Tillerson v sobotu během návštěvy Pekingu řekl, že Spojené státy udržují se Severní Koreou "komunikační kanály" a zjišťují, nakolik je severokorejský režim ochoten jednat o svém jaderném programu. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová poté doplnila, že KLDR zatím nenaznačila žádný zájem o vyjednávání. "Klademe otázky. Udržujeme komunikační linky s Pchjongjangem, nejsme v úplné tmě, máme dva, tři kanály otevřené komunikace," řekl Tillerson v sobotu novinářům.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pátek konstatovala, že šestý jaderný test, který Severní Korea podnikla 3. září, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují riziko pro celý svět. Rada bezpečnosti OSN na test reagovala tím, že na Severní Koreu uvalila nové, přísnější sankce.