Kokainový král Rocco Morabito.

Kokainový král Rocco Morabito. Zdroj: ČTK

Uruguayské úřady zatkly jednoho z nejhledanějších italských mafiánů

Rocco Morabito, známý jako "kokainový král Milána", byl na útěku 23 let. Drogového bosse, který byl v Itálii v nepřítomnosti odsouzen na třicet let vězení, zatkla uruguayská policie. S odkazem na prohlášení italského ministerstva vnitra o tom dnes informovala agentura Reuters.

Morabito, odsouzený za pašování drog a další závažné zločiny, byl nejhledanějším členem nejmocnějšího kalábrijského zločineckého syndikátu. Tato mafiánská skupina, jež nese název 'Ndrangheta, pašuje do Evropy latinskoamerický kokain.

Padesátiletého muže úřady zatkly v uruguayském pobřežním letovisku Punta del Este. Uruguayská policie na jeho dopadení spolupracovala s italskými úřady. Pátraní po Morabitovi začalo v roce 1994 poté, co za téměř tunu latinskoamerického kokainu zaplatil 13 miliard lir (nyní zhruba 196 milionů Kč), napsal italský deník Corriere della Sera.

V roce 1995 byl na drogového bosse vydán mezinárodní zatykač. V Itálii byl v nepřítomnosti odsouzen k 30 rokům vězení.

'Ndrangheta v minulosti neblaze proslula také tím, že inkasovala peníze z fonů EU na italské uprchlické tábory a zisky z drogových obchodů prala ve veřejných školách.