Lední medvěd - ilustrační snímek.

Lední medvěd - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Neobvyklý trest v Norsku: Průvodce turistů dostal pokutu 1300 euro, protože „vystrašil“ ledního medvěda

Norské úřady uzavřely velmi neobvyklý případ, který řešily od května. Skupina turistů na souostroví Špicberky při expedici na sněžných skútrech „vystrašila“ ledního medvěda. Za to byla udělena průvodci těchto turistů vysoká pokuta ve výši 1300 euro.

Turisté při své expedici spatřili medvěda zhruba ve vzdálenosti 900 metrů. Jejich průvodce se ale rozhodl, že je potřeba návštěvníky lépe s tímto legendárním zvířetem seznámit a skupina se na skútrech k dravci přiblížila. Podle svědků to medvěda vystrašilo a ten utekl.

Nikomu se nic nestalo, ale případ začaly řešit místní úřady.

„Přijatá pravidla říkají, že je zakázáno se přibližovat k ledním medvědům tak, aby byl jejich prostor narušen. A to bez ohledu v jaké vzdálenosti jsou,“ uvedl při zdůvodnění pokuty úřad guvernéra Špicberk.

Na Špicberkách žije téměř 1000 ledních medvědů a od roku 1973 je to zde velmi přísně chráněný druh.

Zákaz přibližování se k ledním medvědům má své velmi praktické důvody. Kromě toho, že není dobré je rušit v jejich přirozeném prostředí, může být za jistých okolností toto zvíře nebezpečné. Výška jejich vzpřímeného těla dosahuje někdy až 3 metrů a samci váží od 350 do 800 kilogramů. V posledních 40 letech zabili medvědi na Špicberkách pět lidí.