Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Němci podali na Merkelovou kvůli migraci 1000 žalob za velezradu. Ústavní soud všechny zamítl

Kvůli nekontrolovatelné migraci bylo podáno k německému Spolkovému ústavnímu soudu v Karlsruhe už tisíc žalob proti kancléřce Angele Merkelové. Většinou se jednalo o žalobu za velezradu. Jak ale bylo oznámeno tuto středu, všechny tyto žaloby byly odmítnuty.

Jak řekla mluvčí Spolkového ústavního soudu Frauke Köhleová deníku Mannheimer Morgen, „stížnosti proti kancléřce neměly právní základ a žádnou její vinu neprokazovaly“, proto byly odmítnuty. Prozkoumáno bylo až 1000 žalob za poslední dva roky.

Velký počet žalob podali přívrženci a členové antiuprchlické Alternativy pro Německo (AfD), která se v září po volbách s největší pravděpodobností poprvé dostane do Bundestagu (německý spolkový sněm, jedna část parlamentu). Jak bylo oznámeno, každá podobná žádost musí být prozkoumána jednotlivě.

Angela Merkelová v září 2015 oznámila, že Německo vezme na své území uprchlíky, kteří se v té době pohybovali v obrovském počtu po Evropě. Nakonec jen za rok 2015 jich bylo přijato v Německu kolem milionu a loni přes 700 tisíc. Tento její krok se ukázal nakonec u mnoha Němců jako velmi nepopulární. Merkelová sice tvrdí, že by se rozhodla i dnes podobně, ale mezitím pragmaticky nechala zpřísnit možnosti udělování azylu.

Kancléřka Merkelová i při současné předvolební kampani za tuto svoji politiku čelí na mnoha místech hlasité kritice, někteří lidé na ni pískají a volají po její demisi. Ona všem podobným útokům čelí s klidem a tvrdí, že „křik není pro Německo řešením“.

Vstřícná migrační politika také na čas oslabila vládní koaliční dvojblok CDU/CSU, ale po čase se jeho popularita a podpora vrátily tam, kde byly předtím. V současnosti tuto koalici pravicových stran podporuje kolem 38 procent voličů. Angela Merkelová by proto měla s přehledem vyhrát v září volby a opět se stát německou kancléřkou. V této funkci je už od 22. listopadu 2005. Odborníci a média ji označují za nejvlivnější ženu světa.