Povodně ochromily Texas

Povodně ochromily Texas Zdroj: Reuters, archiv Blesku

Ničivá bouře Harvey přinesla rekordní srážky, napršelo 132 centimetrů

Tropická bouře Harvey, která na jihu USA způsobila rozsáhlé záplavy, přinesla do Texasu rekordní dešťové srážky - 132 centimetrů. Jde o rekord nejen pro Texas, ale i pro celé kontinentální Spojené státy, uvedla agentura AP.

Nepřekonal se tím ale rekord z roku 1950 (133 centimetrů) na Havajských ostrovech v důsledku tropického cyklonu Hiki.

Podle meteorologů sužují lijáky jihovýchodní část Texasu a jižní Louisianu. Harvey v průběhu dne opět nabral na síle. Vítr, který ji nyní na cestě východním směrem doprovází, zesílil ze 72 kilometrů v hodině na 80 kilometrů.

Většina Houstonu zůstává i dnes pod vodou a na místě a hlavně východně od něj dále hustě prší. V některých oblastech města v minulých dnech napadlo přes 120 centimetrů srážek, což je více než obvyklé roční množství. Do čtvrtka má napršet dalších až 30 centimetrů.

Houstonské vodní nádrže Addicks a Barker, které chrání město před rozvodněnou řekou Buffalo Bayou, jsou zcela plné. Z nádrže Addicks již dokonce voda volně přetéká přes hráz, což spolu s řízeným upouštěním povede ke zvýšení hladiny níže po proudu. V obci Columbia Lakes jižně od Houstonu se mezitím protrhla protipovodňová hráz, úřady proto nařídily místním lidem okamžitou evakuaci.