Severokorejská raketa přeletěla severní Japonsko.

Severokorejská raketa přeletěla severní Japonsko. Zdroj: ČTK

Raketa odpálená z KLDR přeletěla japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu zhruba 1180 kilometrů východně od ostrova Hokkaidó. Informovaly o tom Japonsko a Jižní Korea. Odpálení rakety potvrdil také Pentagon. Raketa podle něj nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku, USA nyní nicméně společně s Japonskem hodlají zvýšit tlak na Severní Koreu. Naposledy proletěl nad Japonskem projektil vypálený KLDR v roce 2009, upozorňuje agentura Reuters.

Japonská vláda v reakci na odpálení rakety varovala obyvatele v severním Japonsku před možným nebezpečím. Japonská armáda se podle Reuters raketu nepokoušela sestřelit. Jižní Korea uvedla, že raketa urazila zhruba 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů. Podle japonské televize NHK se raketa před dopadem rozlomila na tři části.

Televize NHK po odpálení rakety přerušila vysílání a opakovaně vyzývala obyvatele regionu Tóhoku na severovýchodě Japonska, aby se z preventivních důvodů odebrali do podzemních krytů či setrvali ve staticky pevných budovách. Raketa nicméně nakonec skončila v oceánu a podle japonských představitelů nejsou hlášeny žádné škody.

Japonský premiér Šinzó Abe označil odpálení rakety za "bezprecedentní, vážnou a významnou hrozbu". "Učiníme maximum k ochraně lidských životů," prohlásil. Abe rovněž telefonicky hovořil s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým se prý shodl na potřebě zvýšit tlak na Severní Koreu.

Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea podle diplomatů v reakci na odpálení rakety požádaly o zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by se mělo uskutečnit ještě dnes.

Analytici podle agentury AP spekulují, že KLDR mohla testovat novou raketu středního doletu. Pchjongjang nedávno pohrozil vypálením takovéto rakety na americký tichomořský ostrov Guam.

Na odpálení severokorejské rakety reagovaly rovněž finanční trhy. Investoři nakupovali aktiva považovaná za bezpečné útočiště v období nejistoty, například zlato či švýcarské franky. Hlavní index japonské akciové burzy se propadl o téměř procento a dostal se na nejnižší úroveň za téměř čtyři měsíce.

KLDR v posledních měsících provádí raketové testy, které Japonsko, Jižní Korea a také USA odsuzují. Ke kritice se přidala také Čína s Ruskem, které jsou tradičními spojenci Pchjongjangu.