Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Antiuprchlická Alternativa pro Německo se může ve volbách v září stát třetí nejsilnější stranou

Vše nasvědčuje tomu, že kancléřka Angela Merkelová a její koalice CDU/CSU v září vyhrají parlamentní volby v Německu. Merkelová je známá svoji vstřícností k imigrantům, ale mnoho Němců dnes tento její názor nesdílí. Proto se podle posledních průzkumů muže stát antiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD) třetí nejsilnější stranou u našich sousedů. Volby se uskuteční už 24. září.

AfD, která vznikla v roce 2013 a pak se svezla na vlně protestů proti velké migraci, by se do spolkového Bundestagu (německého parlamentu) dostala vůbec poprvé. Podle úterního průzkumu agentury INSA má trvalou podporu kolem 10 procent voličů, ale podle politologů bude její podpora ve skutečnosti ještě o něco vyšší. Merkelové CDU/CSU má podporu 37 procent a sociální demokracie (SPD) kolem 25 procent.

Mnozí experti odhadovali, že popularita AfD bude o něco nižší zejména kvůli sporům, které uvnitř strany panují. Některá její křídla chtějí být v rétorice proti uprchlíkům a Evropské unii ještě daleko tvrdší. Spory ve straně nakonec vyústily v to, že populární a sympatická Frauke Petryová (42), která je šéfkou tohoto politického seskupení, není lídrem kandidátky.

Alternativa pro Německo podle analýz „vyluxovala“ voliče od všech možných stran, bez ohledu na to, zda jsou v politickém spektru napravo či nalevo. Těsně za ní je v průzkumech s 9 procenty liberální FDP a levicová Die Linke. Strana zelených klesla na pouhých 7 procent a němečtí Piráti, kteří byli před několika lety hodně populární, se vytratili.

AfD vyvolala jak na německé politické scéně, tak ve společnosti, několikrát pobouření, protože někteří její členové jsou hodně radikální ve svých vyjádřeních. Byla proto opakovaně obviňována i z rasismu, antisemitismu a neonacismu.

Podle vyjádření ostatních stran by s ní nikdo nešel po volbách do koalice.