Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Německá země Dolní Sasko zakáže zahalování ve státních školách. Muslimům se to nelíbí

Poměrně nečekané vyústění má v německé spolkové zemi Dolní Sasko spor muslimské studentky a jejich rodičů s jednou školou. Studentka chodila do školy zahalená v nikábu (podobně jako burka zakrývá vše kromě očí) a odmítala výzvy, aby své oblečení upravila. Škola s tím nic nezmohla, protože zákon a školní předpisy tím porušovány nebyly. Jenže do sporu se teď vložil zemský parlament a ve čtvrtek jednomyslně rozhodl, že úplné zahalování na státních školách zakáže. Některým muslimským rodičům a organizacím se to nelíbí, tvrdí, že to popírá jejich práva chráněná ústavou.

Podrobnosti o novém zákonu upravujícím některé podmínky výuky ve státních školách budou oznámeny do konce srpna. Podle deníku Branschweiger Zeitung má podporu celého zemského parlamentu i Asociace dolnosaských učitelů. Tvrdý postup je podle odborníků reakcí na problémy s bezpečností v Německu, které se projevují i teroristickými útoky a postupující radikalizaci některých muslimů i skupin, ve kterých se sdružují.

V Dolním Sasku zakážou burky a nikáby. Podle dostupných informací budou moci muslimky ale nosit na hlavách šátky. To je ovšem pro některé rodiny vyznávající ortodoxní islám málo.

Ozývají se také některé školy, které říkají, že o podobných věcech si mají rozhodovat samy. Na druhou stranu většina učitelů se domnívá, že zákaz je správný, protože v případě možných konfliktů potřebují naprostou jednoznačnost a právní jistotu, což někdy úplné zahalování omezuje. Federace tureckých rodičovských skupin v této německé zemi také zákaz podporuje, protože podle ní muslimské závoje brání studentům účastnit se plné výuky. Například některých praktických cvičení či tělocviku.

Během uplynulého školního roku se vedlo v Dolním Sasku několik sporů žáků, studentů a rodičů se školami ohledně zahalování.

Článek 4 německého ústavního zákona přitom praví, že „svoboda víry a svědomí a svoboda vyznávat náboženské nebo filozofické vyznání je nedotknutelná“. Mnozí si to vykládají tak, že je tím povoleno i zahalování. V každé německé zemi se ale postoj k tomuto problému liší.

Bavorsko v minulých dnech přesto schválilo zákon, který zakazuje úplné zahalování muslimek na mnoha veřejných místech, například ve školách, ale také ve volebních místnostech. Zdůvodnilo to obavami o bezpečnost.

Také v Praze probíhal spor o nošení muslimského hidžábu (šátek zahalující hlavu, ale ne tvář). Dívce ze Somálska se nelíbilo, že Střední zdravotní škola, na kterou chodila, ji ho zakázala. Soudem vymáhala omluvu a 60 tisíc korun. Její žalobě nebylo vyhověno.